Svijet tehnologije 'okreće' velik novac, pokazuje to i lista mladih milijardera. Od pet 'najtežih' milijardera mlađih od 30 godina, čak tri ih je svoj novac zaradilo, a ne naslijedilo. Svoje milijarde samostvoreni mladi bogataši zaradili su upravo radom na novim tehnologijama.

1. Mark Zuckerberg - najbogatiji milijarder ispod 30 godina
Zuckerberg je 'težak' 34 milijarde dolara. Pohađao je Harvard, gdje je i krenula velika ideja koja je napravila revoluciju u načinu na koji komuniciramo s ljudima - Facebook, društvena mreža na kojoj se informacije razmjenjuju na način na koji poželite - riječima, slikom, postom, videom, komentarom, likeom, shareom... Svoje je bogatstvo Zuckerberg stekao upravo razvijanjem Facebooka! Prema Forbesu, on je 11. najbogatiji čovjek u SAD-u, te najbogatija osoba u svijetu ispod 40 godina.

2. Dustin Moskovitz

Svoje milijarde na Facebooku je zaradio i Dustin Moskovitz, Zuckerberov cimer s Harvarda. Iako financijski mnogo 'lakši' od nekadašnjeg suradnika, nisu zanemarive ni njegove milijarde. Posjeduje 6,8 milijardi dolara. 2008. napustio je Facebook te otvorio vlastitu softwarsku kompaniju Asana veoma popularnu kod kompanija koji je koriste za planiranje sastanaka, zadataka, projekata...

3. Evan Spiegel

Najmlađi američki milijarder je 24-godišnji Evan Spiegel. 'Težak' je 1,5 milijardi dolara. Osnivač je i direktor Snapchata, aplikacije za foto poruke. Snapchat je počeo kao projekt kojeg je radio dok je bio student na Sveučilištu Stanford, a kako se projekt razvijao postajao je sve popularniji kod studenata. Spiegel je ubrzo shvatio da bi se njime mogao obogatiti, pa ga je lansirao i široj javnosti. Prvo je objavljen pod nazivom Picaboo, a kasnije je postao poznat pod nazivom Snapchat. Sada je aplikacija vrijedna 10 milijardi dolara i jedna je od najprodavanijih aplikacija.

Uz Spiegela se veže jedna neugodna priča. Emailovi koje je slao prijateljima na fakultetu nedavno su objavljeni, a njihov je sadržaj pun ekstremne pornografije, razgovora o drogama te su veoma degradirajući prema ženama. Spiegel se priopćenjem ispričao za svoja ponašanja u prošlosti te pokušao javnost uvjeriti da više nije takva osoba.

4. Anton Kathrein

S 29 godina, Kathrein je 'težak' 1.35 milijarde dolara. Naslijedio je obiteljsku tvrtku svog djeda osnovanu u Njemačkoj 1919. Kompanija Kathrein-Werke AG, proizvodi antene za radija i televizije, elektroničke dijelove za mobitele i slično. Tvrtka ima više od 6.800 zaposlenih i 18 poslovnica diljem svijeta.

Kathreinov otac vodio je kompaniju do 2012., kada je preminuo u 62 . godini. Kada je mladić preuzeo kompaniju, učinio je to samouvjereno te dokazao članovima odbora i investitorima da ima kapacitet voditi posao.

5. Perenna Kei

Kei je vrijedna 1.3 milijarde dolara. Svoje bogatstvo duguje obiteljskoj firmi Logan Property Holdings, u kojoj ima 85% vlasničkog udjela. Tvrtku inače vodi njezin otac Ji Haipeng. Ona je pohađala Sveučilište u Londonu gdje je dobila diplomu iz ekonomije i financija.

Kada se otkrilo da mlada Kei posjeduje ogromnu količinu novca, okruživala ju je određena razina misterija. Kada ju je Forbes proglasio najmlađom milijarderkom, javnosti nije bila dostupna ni jedna njezina fotografija i malo je toga bilo poznato o njoj.

Iako je sada poznata kao Perenna Kei, u prošlosti je bila poznata kao Ji Peili. Budući da je građanka Hong Konga, tvrtka je na njezino ime i ne mora platiti porez na profit kompanije. Međutim, da je građanka Kine, morala bi platiti porez na dividende. Stoga, većina vjeruje kako je njezin otac prepisao kompaniju na njezino ime kako bi izbjegao plaćanje poreza.