Stranim gledateljima neće biti dopušten ulazak u Japan ovo ljeto za vrijeme Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju, objavio je Olimpijski organizacijski odbor Tokio 2020 u subotu.

Ulaznice za olimpijska i paraolimpijska natjecanja koje su već kupili strani gledatelji bit će refundirane, navodi se u priopćenju koje je objavljeno nakon sastanka na kojem su između ostalih bili i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach i guverner Tokija Yuriko Koike.

"To je jako žalosno", izjavio je novinarima nakon sastanka Koike, dodajući međutim da je odluka bila "neizbježna" s obzirom na to da je prioritet za održavanje uspješnih Igara zdravlje i sigurnost sportaša i japanske javnosti. 

Olimpijske igre, koje su prošle godine odgođene zbog pandemije koronavirusa, trebale bi se održati ove godine od 23. srpnja do 8. kolovoza, dok su Paraolimpijske igre na rasporedu od 24. kolovoza do 5. rujna.

Mnoga ispitivanja javnog mišljenja pokazala su da većina Japanaca ne gleda blagonaklono na dolazak stranih gledatelja na Igre s obzirom na porast broja oboljelih od covida-19.

Kako je objavio Organizacijski odbor, refundirat će se 600.000 ulaznica za Olimpijske igre i još 300.000 za Paraolimpijske igre.

Izvršni direktor Organizacijskog odbora Tokio 2020 Toshiro Muto je kazao da neće objaviti koliko će koštati povrat novca za ulaznice, prenosi Hina.