Ako ne bude drugog vala zaraze virusom korona, pokazat će se da je "luđački eksperiment" bez karantene i strogih mjera stvorio imunitet kod velikog broja ljudi i ispunio svoju svrhu, navode agencije.

Nedavno istraživanje na nacionalnoj razini pokazalo je da je čak 30 posto Šveđana stvorilo imunitet na virus korona.

Ako im "imunitet krda" pomogne kao mjera u suzbijanju virusa tijekom drugog vala, švedski pristup, koji su mnogi osporavali i kritizirali, mogao bi se pokazati kao efikasan, piše Srna.

Brojni stručnjaci su švedski model odbrane od virusa, koji se zasnivao na imunitetu krda, nazivali "luđačkim eksperimentom".

Šveđani nisu uvodili restriktivne mjere poput ostatka svijeta. Oni su, dok se većina svijeta suočavala sa životom u izvanrednim okolnostima, slobodno izlazili i družili se, prenosi britanski list The Daily Telegraph.

Osim zabrane okupljanja više od 50 ljudi, život se u Švedskoj nastavio kao da epidemije nema. Djeca mlađa od 16 godina išla su u školu. Nitko nije nosio masku.

Iako su mnogi to očekivali, katastrofa u Švedsku nikad nije stigla.

Kao i u većini europskih zemalja, Švedska je vrhunac u broju umrlih od Covida-19 dostigla u prvoj polovini travnja, nakon čega je uslijedio stabilan pad.

Grafikoni koji pokazuju uzroke smrtnosti i brojeve oboljelih ne razlikuju se od istih takvih grafikona iz drugih zemalja Europe.
 

Ali, sada su se i ciljevi drugih zemalja u EU promijenili, pa više nigdje nije svrha potpuno zatvaranje, već prevencija smrti po svaku cijenu.

Novi Zeland je uspio iskorijeniti virus, ali se zbog toga "pozdravio" sa svojom najvećom izvoznom industrijom – turizmom, koja uključuje deset posto njegove ekonomije i 14 posto ukupne radne snage.

Izoliran od ostatka svijeta, Novi Zeland je sada zatvorenik koji zavisi od cjepiva protiv virusa korona, a ono možda nikada neće biti pronađeno.

I u Australiji, u kojoj su mislili da su pobijedili virus, uslijedili su nove karantene i zatvaranje milijunske populacije.

Virus bukti u SAD, Izraelu i Južnoafričkoj Republici, Meksiku, Rusiji...

Iako Švedsku neće zaobići globalna recesija koja slijedi, ako se cjepivo protiv virusa korona počne proizvoditi do jeseni, Šveđani će biti bezbrižni, navodi list The Daily Telegraph.