Teroristi koji su upali u muzej Bardo u Tunisu ubili su najmanje 19 osoba, među kojima 17 stranih turista, potvrdio je tuniški premijer Habib Esid dodavši da su među ubijenima turisti iz Poljske, Italije, Njemačke i Španjolske. Britanski mediji tvrde da su poginula i dva britanska turista. Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da među žrtvama nema hrvatskih državljana.

Napadače su ubili pripadnici antiterorističke policijske jedinice, prilikom čega je smrtno stradao i jedan policajac. Još nije točno poznato koliko je terorista sudjelovalo u napadu na muzej, ali vlasti u Tunisu potvrdile su da se za nekoliko napdača i dalje traga.

Prve informacije glasile su da su militanti maskirani u vojnike u muzeju ubili osam i ranili šest osoba. Međutim, te se brojke odnose samo na ubijene i ranjene u pucnjavi ispred muzeja, gdje su teroristi rafalima zasuli autobus dok je iz njega izlazila skupina turista.

Muzej se nalazi u istoj zgradi kao i parlament. Neimenovani zastupnik u parlamentu Tunisa za AFP je izjavio da je rad parlamenta prekinut čim su se čuli pucnjevi. Zastupnici su se okupili u predvorju parlamenta.

Mediji u Tunisu oko 15 sati objavili su da je talačka kriza gotova. Dva napadača su ubijena, a u obračunu je, kako prenosi agencija AFP, poginuo i jedan policajac. Teroristi su u muzeju držali najmanje desetak taoca, a još nije poznato koliko ih je stradalo u policijskoj akciji.

U akciji u kojoj su ubijeni napadači sudjelovalo je oko 150 policajaca, objavila je državna televizija u Tunisu.

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova potvrdio je da se talačka kriza odvijala u muzeju Bardo. Militanti su upali u muzej te već pred ulazom ubili sedam turista te jednog državljanina Tunisa. Potvrđeno je da su napdači bili naoružani kalašnjikovima, te da su u muzeju držali desetak taoca.

“Bili smo u muzeju Bardo zajedno s vodičem kada smo začuli pucnjeve, nekoliko rafala. Onda smo vidjeli ljude na podu. Bilo je puno trčanja, panike, u zgradi je bilo jako puno ljudi. Nas 40-ak zatvorilo se u jednu sobu. Onda smo začuli galamu, netko je vikao ‘Allahu Akbar'”, ispričao je francuski turist koji je bio u muzeju za vrijeme napada za iTele.

Mohamed Ali Aroui, vladin glasnogovornik, kazao je novinarima kako su napad izvela barem dva napadača naoružana kalašnjikovima. Potvrdio je da je ubijeno sedam stranaca i jedan državljanin Tunisa te da je većina turista evakuirana. Kazao je i kako su antiterorističke jedinice ušle u muzej./HMS/