Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i generalni direktor OPEC-ovog Fonda za međunarodni razvoj (OFID) Suleiman Jasir Al-Herbish potpisali su danas u Sarajevu sporazum o financiranju izgradnje podionice od Nemile do Donje Gračanice na koridoru Vc.

Također, generalni direktor Al-Harbish i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisali su sporazum o provedbi tog projekta.

Radi se o dva važna sporazuma kojima je osigurano gotovo 50 milijuna eura za izgradnju dionice autoceste na koridoru Vc od Nemile do Donje Gračanice.

Danas smo potpisali dva sporazuma, prvi za komponentu A u vrijednosti 27.150.000 dolara, što je oko 23,3 milijuna eura. Vrijednost projekta za komponentu B je 24,3 milijuna eura, izjavio je Bevanda nakon potpisivanja.

Projekt se sastoji od izgradnje 17,7 kilometara duge dionice Nemila – Donja Gračanica autoceste na koridoru Vc koja uključuje: 5,7 kilometara duge poddionice Nemila – Vranduk, 5,1 kilometara duge poddionice Vranduk- Ponirak, te 6,9 kilometara duge poddionice Ponirak – Donja Gračanica.

Suvišno je ponavljati koliko nam je bitna izgradnja autocesta i cestovne infrastrukture i zato su ovakvi sporazumi i projekti od posebnog značaja. Zahvalni smo rukovodstvu OFID-a što je prepoznalo interes i potrebu da se uključe i podrže izgradnju autoceste na koridoru Vc i što smo nakon kraćeg zastoja u razdoblju usvajanja zakona o trošarinama ponovno nastavili našu suradnju, istaknuo je Bevanda.

Al-Harbish je nakon ceremonije potpisivanja istaknuo da je u i predstavništvu OPEC OFID-a u Beču suradnja sa BiH na dobrom glasu.

Današnje potpisivanje sporazuma događa se u sklopu već uspostavljenog okvira suradnje između OFID-a i BiH od 1997. godine. Od tog razdoblja podržano je 12 projekata u javnom sektoru i uloženo oko 200 milijuna dolara u obrazovanje, stambeni fond, poljoprivredu i transport. Međutim, samo je osam posto ovih sredstva uloženo u sektor transporta, rekao je Al-Harbish.

Naglasio je da je OFID opredjeljen za daljnju suradnju sa BiH, te napomenuo da je privilegija sudjelovati u njenim razvojnim projektima.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara je izrazio zahvalnost predstavnicima OFID-a što su prepoznali važnost projekta izgradnje ove dionice autoceste na koridoru Vc za BiH, odnosno za FBiH s obzirom da se sredstva implementiraju u tom bh. entitetu.

Bez kompletne autoceste na koridoru Vc ne možemo očekivati neki veliki razvoj u BiH i to je korak kojem svi težimo, da se uspostave normalne komunikacije u BiH, rekao je Čavara, te izrazio zahvalnost Ministarstvu financija i trezora BiH što su omogućili da dođe do potpisivanja ovih sporazuma.

Naveo je da su svi zakonski uvjeti u FBiH ispunjeni za preuzimanje zaduženja od OFID-a, te da je implementator projekta JP Autoceste FBiH.

(Fena)