Kršćani su najprogonjenija vjerska skupina u svijetu, a u Hrvatskoj ne postoji dovoljna svijest o poteškoćama s kojima se kršćani suočavaju diljem svijeta, istaknuto je na okruglom stolu “Progoni kršćana i međureligijski dijalog”, koji je u petak navečer organizirao Franjevački institut za kulturu mira u Splitu.

“Prema istraživanju Vatikanske fondacije ‘Pomoć crkvi u nevolji’ 300 milijuna kršćana u svijetu danas su u opasnosti od različitih oblika progona zbog svoje vjere, to je zastrašujuća brojka”, istaknula je bivša zastupnica u parlamentu Europske unije Marijana Petir.

Pozivajući se na najnovije izvješće ove Vatikanske fondacije, Petir je upozorila da je “opstanak kršćanstva na Bliskom istoku, u drevnom srcu vjere, doveden u pitanje“.

“U Iraku je bilo 1,5 milijun kršćana prije 2003. godine, a sredinom 2019. ta brojka je spala na 120 tisuća, što znači da se broj kršćana za 16 godina smanjio oko 90 posto. U Siriji je broj kršćanske populacije pao za dvije trećine od početka građanskog rata 2011., kada je kršćana bilo više od dva milijuna, a danas ih je dvije trećine manje”, rekla je Petir.

Ona je ocijenila da je globalni problem kršćana u hrvatskim medijima “usputna tema koju se spominje sramežljivo”, dodavši da ni “vjernci laici u Hrvatskoj ne percipiraju tu temu kao nešto jako važno”.

Fra Ante Vučković iz Franjevačkog instituta za kulturu mira smatra da je Europa nezainteresirana za globalni progon kršćana. “Kad govorimo o progonu kršćana vidimo jednu nezainteresiranost politike u Europi, pa i nezainteresiranost crkve u Europi”, rekao je Vučković.

Ovaj okrugli stol organiziran je u povodu 800. godišnjice susreta sv. Franje i sultana Malik al-Kamila za koji je rečeno da je bio povijesni.

“Možda su zahvaljujući tom susretu franjevci jedini redovnici i kler koji su ostali u Svetoj zemlji kao čuvari svetih mjesta”, rekao je fra Božo Vuleta.

Fenix-magazin/SIM/Hina