Oko 3.500 poreznih obveznika u BiH nije se registriralo za korištenje elektroničkih usluga Uprave za neizravno oporezivanje BiH do kraja prosinca prošle godine, do kada je bio ostavljen rok.

Gospodarstvenici, koji žele izbjeći sankcije, ovu zakonsku obvezu morat će obaviti do kraja siječnja.
 
Prijave PDV-a i trošarinske prijave u pisanoj formi od ovog mjeseca odlaze u prošlost, a iako su zahtjeve za registraciju obveznici mogli podnositi tijekom cijele prošle godine, odziv u prva tri tromjesečja 2018., bio je veoma loš.

Do spomenutog razdoblja registriralo se tek nešto više od 12.000 od oko 46.000 obveznika, koliko ih posluje u BiH.

Tek od listopada porezni obveznici značajnije su počeli podnositi zahtjeve.

Do kraja 2018. registriran je 41.151 obveznik, dok je proces registracije u tijeku za 1.635 gospodarstvenika, koji su zahtjeve podnijeli do 31. prosinca. Ostalo je 3.500 obveznika koji nisu podnijeli zahtjev, rekao je načelnik Odjela za komunikacije i međunarodnu suradnju u UNO BiH Ratko Kovačević, piše Glas Srpske.

Objasnio je da prijave PDV-a, kao i trošarinske prijave iz prosinca, gospodarstvenici još ovaj mjesec mogu dostaviti u pisanoj formi, nakon čega će podnošenje biti moguće elektronički.

Svi oni obveznici koji nisu obavili registraciju za korištenje naših e-usluga siječanjske prijave poreza za ovu godinu neće moći podnijeti u roku. Za takve obveznike ćemo, po službenoj dužnosti, morati izvršiti razrez porezne obveze, obračunati naknadni teret prinude u iznosu od 5% i kamatu, naveo je Kovačević.