Područni odsjeci za poslove obrane pozvali su na smotriranje oko 18.000 razvrstanih pričuvnika kako bi se odabralo ukupno njih 9031 za potpuno popunjavanje šest pješačkih pričuvnih pukovnija Oružanih snaga, rekli su nam u Ministarstvu obrane. Od oko 18.000 pozvanih, pozivu se odazvalo njih oko 12.000. Iz kojih razloga se njih oko 6 tisuća nije odazvalo pozivu, zasad nema podataka. Prema dostupnim informacijama, većini njih nije uspješno uručen poziv ili su promijenili adresu stanovanja. Prema Pravilniku razvrstani pričuvnik svoje neodazivanje mora opravdati, a ako su razlozi neopravdani, bit će prekršajno sankcionirani. Pričuvnik može odgoditi odlazak na vojnu vježbu u slučaju polaganja ispita, teške bolesti u obitelji itd. Zanimljivo da je od njih oko 12.000 koliko se javilo, tek njih 52 podnijelo prigovor savjesti i nisu više uzimani u obzir za popunu pričuvnih postrojbi, piše Jutarnji list.

Sve prema planu

Pozivanje pričuvnika izazvalo je veliku uzbunu u javnosti, no u Ministarstvu obrane samo se drže svojih usvojenih Planova popune prema kojima tijekom 2017. godine planiraju ustrojiti šest pješačkih pukovnija Oružanih snaga. Pozivanje pričuvnika započelo je tijekom rujna i trajat će do kraja godine, a ustrojavanje pričuvnih postrojbi nastavit će se i tijekom sljedeće godine. Vojna obveza razvrstanom pričuvniku prestaje na kraju kalendarske godine u kojoj muškarac navršava 55 godina, a žena 50 godina, ako je ocijenjen nesposobnim za vojnu službu u pričuvnom sastavu i temeljem otpusta iz hrvatskog državljanstva. Nakon što su krenula pozivanja razvrstanih pričuvnika uslijedila su mnoga pitanja pričuvnika, ali i poslodavaca, koja su njihova prava. Hrvatska udruga poslodavaca tražila je odgovor od Ministarstva obrane u kojem stoji da svaki pričuvnik ima pravo na naknadu troškova prijevoza, zadržavanje prava i dužnosti iz radnog odnosa, a onima koji ostvaruju pravo na mirovinu ili novčanu naknadu zbog privremene nezaposlenosti ostaje to pravo i dok izvršavaju vojnu obvezu. Uz to svaki pričuvnik u vrijeme služenja u pričuvi ima pravo na naknadu od 150 kuna po danu. Odlazak na vojnu vježbu također se smatra opravdanim izostankom s posla.

Naknada poslodavcu

Svaki razvrstani pričuvnik koji je pozvan na osposobljavanje ili vježbu i koji je primio poziv mora obavijestiti poslodavca da ga u tom razdoblju neće biti na radnom mjestu o čemu će dobiti potvrdu. Poslodavac, pak, temeljem Zakona o radu ima pravo na troškove naknade plaće i drugih materijalnih prava pričuvnika koji su pozvani i tu naknadu pismenim putem potražuje od Ministarstva obrane. Za svih 6 pukovnija već su napravljeni detaljni rasporedi pozivanja, priopćavanja rasporeda, a za dio i datumi vježbi. Raspored poziva i vježbi po novim pukovnijama možwrw peočitati u online izdanju Jutarnjeg lista.