Iz OHR-a nisu željeli otkriti iznos plaće visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, ali su kazali kako je ona "daleko od onoga što se spominje u medijima".

Ovo je tema koja se često otvara u domaćoj javnosti, ali iznos plaće nikada nije službeno priopćen.

Član predsjedništva BiH Milorad Dodik nedavno je izjavio kako je Inzkova plaća "24.000 eura mjesečno" te bi on trebao bolje raditi za taj iznos.

Sa portala klix.ba su upitali OHR kolika je zapravo mjesečna plaća visokog predstavnika, te je li točan podatak od 24.000 eura koji je iznio Dodik.

"Brojke koje se pominju u medijima su daleko od istine. Iznos plaće se nije mijenjao još od mandata Carla Bildta i u rangu je sa većinom posebnih izaslanika", rečeno je iz OHR-a za Klix.ba.

Osim toga, kako ističu, “visoki predstavnik je smanjio iznos svoje plaće”.

"Plaća se isplaćuje iz iznosa koji članice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira uplaćuju u proračun OHR-a, a ne od domaćih vlasti", naglašavaju iz OHR-a.

Inače, prema saznanjima Klixa, plaća na koju ima pravo visoki predstavnik niža je od one o kojoj je govorio Dodik, ali ne drastično.

Podsjetimo kako je nekada funkcija visokog predstavnika bila spojena sa funkcijom specijalnog predstavnika EU.

Još tada je odlučeno da predstavnik međunarodne zajednice i EU u BiH ima primanja koja odgovaraju najvišem platnom razredu EU, što je na razini povjerenika Europske unije. To iznosi otprilike 20.000 eura mjesečno.

Od toga treba oduzeti iznos za koji je Inzko sebi smanjio plaću. No, osim što je potvđeno kako je smanjio sebi plaću, nije rečeno za koje razdoblje i iznos je to učinio.

Inače, od srpnja 2020. godine, u OHR-u radi 13 stranih državljana, od kojih su 4 diplomati koje su postavile vlade njihovih zemalja i 76 članova domaćeg osoblja.

Mora se naglasiti kako plaću visokog predstavnika kao i sve ostale troškove ne snose građani BiH.

Sredstva za financiranje OHR-a dodjeljuje Vijeće za implementaciju mira. Proračun OHR-a za 2020/2021. godinu iznosi 5.327.627 eura.

Najviše novca uplaćuje Europska unija 54,37 posto, potom SAD 22 posto, Japan deset posto, Kanada 3,03 posto, OIC 2,5 posto, Rusija 1,2 posto o ostali 6,9 posto.