Ogrozd (lat. Ribes uva-crispa, engl. gooseberry; njem. Stachelbeere) je bliski rođak ribizle/ribiza. Pripadaju istom rodu: Ribes. Plodovi ogrozda su jestivi i ukusni. Veoma su zdravi. Lišće i korijen također imaju ljekovita svojstva. Bobice ogrozda sadrže mnoštvo nutrijenata – bogate su dijetalnim vlaknima, vitaminima, mineralima, antioksidansima, prenosi nutrition-and-you.com.

Izgled biljke i okus plodova

Ogrozd je grmolika biljka, raste oko metar i pol u visinu i širinu. Spada u bobičasto voće. Plodovi izgledaju kao ribiz, ali mogu biti veliki poput grožđa. Plodovi ogrozda koji raste u divljini su manji nego kod uzgojenog, ali su također ukusni.

Oštro trnje, ali se isplati

Ogrozd se štiti oštrim trnjem, a bobice rastu direktno iz stabljike. Preporučujemo da prilikom branja navučete neke čvrste rukavice. Kada su bobice zrele, mekane su i slatke. Ako su nezrele, oporog su okusa i opna im je čvršća. Nezreli plodovi su savršeni za pravljenje džemova i marmelada.

Ogrozd: riznica zdravlja

Plodovi ogrozda sadrže visoke razine magnezija i kalija, koji su ključni za normalno funkcioniranje naših stanica/ćelija u tijelu i mišića. Konzumacija ovog voća također može smanjiti krvni tlak. Ogrozd sadrži i visok nivo kvercetina, antioksidansa koji, pored ostalog, djeluje protuupalno – smatra se i da smanjuje rizik i od srčanog udara te od karcinoma. Kvercetin je moćan saveznik u borbi protiv sezonskih alergija.

Prirodna pomoć protiv alergije

Ogrozd se smatra prirodnim lijekom protiv alergije, upravo jer sadrži visok nivo kvercetina. Kvercetin djeluje i kao antihistaminik, koji ublažava simptome alergije.

Porcija plodova ogrozda sadrži puno vitamina C: oko 55% preporučenog dnevnog unosa za žene i 46% za muškarce. Ogrozd je također bogat izvor kalcija. Pored toga, sadrži i mineralne soli, antioksidanse, željezo, organske kiseline te vitamine A, B i C.

Nutritivna vrijednost plodova ogrozda na 100 grama

Energija 184 kJ (44 kcal); Ugljikohidrati 10.18 g; Dijetalna vlakna 4.3 g: Masnoće 0.58 g; Proteini 0.88 g; Vitamin A 15 μg: Tiamin (vitamin B1) 0.04 mg; Riboflavin (B2) 0.03 mg; Niacin (B3) 0.3 mg; Pantotenska kiselina (B5) 0.285 mg; Piridoksin (B6) 0.08 mg; Folna kiselina (B9) 6 μg: Vitamin C 27.7 mg; Vitamin E 0.37 mg.Minerali: Kalcij 25 mg; Bakar 0.07 mg; Željezo 0.31 mg; Magnezij 10 mg; Mangan 0.144 mg; Fosfor 27 mg; Kalij 198 mg; Natrij 1 mg; Cink 0.12 mg. Ostali sastojci: Voda 87.87 g
Izvor: USDA National Nutrient data base/nutrition-and-you.com

Kako konzumirati plodove ogrozda

Bobice je najbolje jesti svježe. Od njih također možete napraviti džem i ukusan nadjev ili kremu. Mogu se koristiti i za pravljenje raznih slastica, poput slatke pite od ogrozda. Ako bobice uberete prije nego u potpunosti sazriju, bit će kiselije i podobnije za upotrebu u kulinarstvu. Ako ih ostavite da sazriju na grmu, bit će mekše i slađe. Nezrele bobice su bogatije pektinom od zrelih.

Nezrele bobice su bolje za pravljenje deserta

Viši sadržaj pektina nezrele bobice čini savršenim za pravljenje džema i marmelade, gdje možete dodati i drugo bobičasto voće. Pektin je prirodna želatina, pa nije potrebno stavljanje dodatnih zgušnjivača. Sazrijevanjem plodova, pektin gubi svoju elastičnost i zbog toga zrele bobice nisu tako podobne za pravljenje deserta.

Ogrozd, nekoć neizostavna namirnica

U prošlosti je ogrozd bio vrlo prisutna namirnica u prehrani naših starih. Prije nego što je industrijski šećer postao uobičajeno sladilo, tu je ulogu nerijetko imao upravo ogrozd. U tu svrhu su se bobice čuvale u zatvorenim posudama s vodom.

Listovi također jestivi, ali s njima oprezno

Čak se i listovi ogrozda mogu koristiti. Mlade listove možete jesti svježe, u salati, ili od njih napraviti ukusan čaj. Međutim, morate biti oprezni: oni sadrže malu dozu cijanovodične kiseline, baš kao i sjeme lana te sjemenke jabuke. U većim količinama, cijanovodična kiselina izaziva trovanje. Svježe lišće ogrozda nemojte konzumirati u velikim količinama!

Dom i dizajn