Američki ratni brod-bolnica USNS Comfort, koji je 30. ožujka stigao u New York u vrijeme naglog širenja pandemije koronavirusa, napustio je metropolu u četvrtak a da njegovi kapaciteti nisu bili popunjeni.

Taj bijeli brod, dug 270 metara, označen crvenim križevima, kapaciteta 1000 kreveta, svečano je krajem ožujka uplovio u njujoršku luku po odluci predsjednika Donalda Trumpa, a gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio nazvao ga je "znakom nade".

Mnoštvo ljudi se tada okupilo i pljeskom pozdravilo njegov dolazak, a u četvrtak ga je tek šačica Njujorčana ispratila dok je isplovljavao u matičnu luku Norfolk, u Virginiji, javio je France Presse.

Ploveća bolnica i njezina posada s oko 1200 mornara na kraju su liječili mali broj pacijenata: ukupno 182, od čega je 70 posto bilo zaraženo koronavirusom, rekao je u četvrtak kapetan Patrick Amersbach, zapovjednik za medicinski dio, prenosi se u priopćenju.

"Veći broj pacijenata bolovao je od naglog i višestrukog zatajenja organa, što je zahtijevalo primjenu respiratora", dodaje se u priopćenju američke ratne mornarice.

Premda je New York stradao u epidemiji gore od bilo kojeg grada u svijetu, s gotovo 160.000 zaraženih i više od 17.000 umrlih od virusa ili ih se dovodi u vezu s virusom, raspoloživi kapaciteti nisu bili potpuno iskorišteni.

Broj pacijenata hospitaliziranih u New Yorku, među kojima su i oboljeli od drugih bolesti, pao je s maksimuma od 20.000 sredinom travnja na oko 7200 trenutačno, pokazuju podatci Covid Data Projecta.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izvijestio je u četvrtak o 1.031.659 zaraženih novim koronavirusom, što je porast od 26.512 slučajeva od zadnjeg izvješća, a broj umrlih je porastao za 2552 i sada je 60.057.