BiH je, prema analizi vodeće agencije u svijetu za procjenu globalnog rizika AON, zemlja s visokim rizikom i najgora u regiji kada je riječ o riziku od terorizma i političkog nasilja.

U godišnjem izvještaju AON-a navodi se da rizik od terorističkih napada, sabotaža, štrajkova, građanskih previranja, ali i od pobuna i građanskog rata ostaje na visokom nivou i da je BiH i po tome najgora u regiji.

“Albanija i Sjeverna Makedonija imaju rejting srednjeg rizika, dok Srbija i Crna Gora imaju nizak rizik od terorizma”, navedeno je u izvještaju.

Kada je riječ o općem riziku, AON navodi da je on u BiH ostao nepromijenjen u odnosu na prethodnu godinu, prenosi “Glas Srpske”.

“I kada je riječ o općem riziku za poslovanje, BiH je najlošije rangirana u regiji, pošto su Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija označene kao zemlje sa srednjim rizikom. Politički sistem je nestabilan nakon što nije došlo do formiranja vlasti poslije općih izbora u 2018. godini, kao i zbog razmirica između političkih i etničkih frakcija”, dodaje se u izvještaju.

Profesor Fakulteta sigurnosnih znanosti Univerziteta u Banja Luci Dragomir Jovičić kaže da nema razloga da se sumnja u ocjenu da je u BiH pogoršana sigurnosna situacija, ali ističe da nema potrebe ni na koga sa strane prebacivati krivicu ili odgovornost zbog takvog stanja.

“O kakvoj političkoj stabilnosti govorimo u zemlji u kojoj ‘hrvatskom’ članu Predsjedništva BiH smeta Pelješki most ili u kojoj deset mjeseci poslije izbora nije formirana legitimna vlast. Utjecaj stranog faktora na političku nestabilnost i narušenu sigurnosnu situaciju u BiH sigurno postoji, ali na BiH leži najveća odgovornost za takav izvještaj AON-a“, naveo je Jovičić.

On je dodao da je u odnosu na prošlu godinu, migrantska kriza dodatno narušila sigurnosnu situaciju i da je dobro ako investitori pristaju da ulože ijednu KM u BiH.

Predsjednik Foruma za sigurnost u Banja Luci Radislav Jovičić kaže da je stabilna sigurnosna situacija temelj za sve ostalo.

“Sigurnost nije sve, ali bez nje nema ničega. Bez stabilne sigurnosne situacije nema ulaganja, ni međuetničkog razumijevanja, nema ništa, jer nitko ne želi da ulaže novac u nesigurno područje”, kaže Jovičić.