Asia Bibi, kršćanka koja je puštena iz pakistanskog zatvora gotovo devet godina nakon što je osuđena zbog bogohuljenja, očekuje dokumente koji će joj omogućiti da napusti Pakistan, rekao je njezin odvjetnik u Frankfurtu.

"Ona je sada slobodna žena i može otići gdje god želi", rekao je Saiful Malook dodavši da više nema nikakvih ograničenja oko njezina odlaska iz Pakistana.  Međutim, istaknuo je da ona nema putovnicu ni vizu.  

"Bibi je dobro i na sigurnom sa svojom obitelji", dodao je.

Nekoliko zapadnih zemalja joj je pružilo podršku, no nijedna nije ponudila državljanstvo, rekao je Malook.

Osuda na smrt

Okružni sud je rimokatolkinju Bibi osudio na smrt 2010. zbog bogohuljenja u sporu s muslimankom oko čaše vode na farmi na kojoj je radila.

Vrhovni sud naredio je njezino hitno oslobođenje 31. listopada ove godine. Odluka je izazvala trodnevne masovne prosvjede u nekoliko gradova. Malook je rekao da nije razgovarao s Bibi otkako je oslobođena te da još nije donesena odluka o tome u koju zemlju će otići.

Kazao je da Bibi unatoč tome što je rekla da nema nikakvih preferencija, namjerava radije otputovati u Europu nego u Indiju ili Bangladeš.

Bibi bi trebala otići zajedno sa svoje dvije kćeri i mužem.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u utorak da je nekoliko europskih zemalja pokazalo spremnost da primi Bibi. "Njemačka je naravno jedna od njih", reklo je ministarstvo.