U posljednjih nekoliko godina intenzivni korisnici društvenih mreža počeli su da traže pomoć stručnjaka da bi riješili problem ovisnosti, za koju stručnjaci kažu da je jača nego kod alkohola ili narkotika.

Terapeuti sada nude razna savjetovanja, osmislili su "detoks tretmane", a korporativna wellness industrija u ekspanziji nudi sve više rješenja kako da se provede dan bez stalnog kompulzivnog "skrolaranja" po stranicama.

Ako ne možete odoljeti odlasku na Facebook, Snapchat, Instagram ili druge društvene mreže, osjećate uznemirenost kada ne možete provjeriti svoj pametni telefon ili nemate signal, možda vam treba pomoć.

Nudi se širok spektar usluga i tretmana koje "ovisnici" od društvenih mreža mogu probati kako bi se riješili ove navike. Cijena je oko 150 dolara po satu, a duži višednevni "detoks tretman" može koštati i više od 500 dolara, piše BBC.

Kod terapeuta Nathana Driskela u Teksasu u posljednjih nekoliko godina broj pacijenata koji traže pomoć zbog ovisnosti od društvenih medija porastao je za 20 posto i sada oni čine gotovo polovicu njegovih pacijenata, piše Srna.

"Na neki način, psihološki utjecaj koji uzrokuju Facebook, Snapchat i druge digitalne platforme može biti teže liječiti od drugih priznatih ovisnosti. Ovo je gora ovisnost od alkohola ili droga jer je mnogo zanimljivije i nema stigme iza toga", kaže Driskel.

On naplaćuje tretmane 150 dolara po satu i radi s pacijentima najmanje šest mjeseci, jer, kaže, bar toliko vremena im treba da bi u potpunosti razumjeli kako upravljati vlastitim ponašanjem.
Iako ovisnost od društvenih mreža još nije službeno prepoznata kao poremećaj u medicinskim klasifikacijskim priručnicima u SAD, neki terapeuti, uključujući Driskela, liječe bolesnike na isti način kao kod liječenja od drugih oblika ovisnosti.

Potpredsjednik kompanije Linda Sako kaže da su 2016. pokrenuli 12-tjedni program za ljude koji se bore sa online ovisnostima. Kompanija nudi terapiju tekstualnim porukama za 138 dolara mjesečno, pa do 396 dolara za terapiju kroz razgovor uživo.

"Klijenti koriste pametne telefone za održavanje terapijskih sastanaka, a mi ih učimo kako koristiti telefon na 'pažljiviji' način. Većina ljudi se okreće terapiji nakon brojnih neuspješnih pokušaja da se sami izbore sa ovim problemom", kaže Sako.