Uprava za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UNO) i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) oduzeli su veću količinu rezanog duhana i mašinu za rezanje duhana u vrijednosti cca 70.000 KM

Ovlaštena službena lica grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja iz RC Tuzla i RC Banja Luka, po usmenom nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužiteljstva BiH te u suradnji sa službenicima SIPA-e, na području Bosanskog Šamca i Orašja, sudjelovalisu u provođenju operativnih aktivnosti pod kodnim nazivom ''Eva''.

Cilj akcije je bio usmjeren na sprječavanje nezakonitosti u vezi sa prometovanjem akciznih proizvoda.

U tijeku provođenja pomenutih operativnih aktivnosti kod dva fizička lica pronađeno je i privremeno oduzeto ukupno 313,5 kg rezanog duhana bez akciznih markica i dokumentacije o porijeklu, kao i jedna mašina za rezanje duhana u ukupnoj vrijednosti cca 70.000 KM.

Navedena akcija predstavlja nastavak odlične i uspješne suradnje Uprave za indirektno oporezivanje i Državne agencije za istrage i zaštitu na otkrivanju i suzbijanju nezakonitosti iz nadležnosti ovih agencija.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, priopćeno je iz UNOBiH.