Na Crvenom trgu u Moskvi održana je vojna parada povodom obilježavanja 75 godina od pobjede nad fašizmom, objavila je Anadolija.

Ceremonija koja se, inače, održava 9. svibnja odgođena je za danas zbog širenja nove vrste koronavirusa. Prisutni na ceremoniji nosili su maske u sklopu mjera poduzetih zbog širenja virusa.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin poručio je danas da je pobjeda na fašizmom odredila budućnost planete i ostala u povijesti najznačajnija po moralnoj i duhovnoj visini, prenosi Srna.

Putin je s Crvenog trga u Moskvi rekao da svi danas trebaju znati što znače prijateljstvo i međunarodni odnosi, te da je sustav međunarodne sigurnosti neophodan.

Održana vojna parada u Moskvi  - Održana vojna parada u Moskvi

"Samo zajedno možemo zaštititi svijet", rekao je Putin, pozdravljajući predstavnike 13 zemalja saveznika SSSR iz Drugog svjetskog rata.

Uputio je poseban pozdrav veteranima koji su iznijeli pobjedu u Drugom svjetskom ratu.

"Veterani žive svuda. Taj podvig pripada čitavom čovječanstvu. Hvala vam, dragi veterani. Sjećanje na vašu žrtvu nikada neće izblijediti. To je naš dug", poručio je Putin, praćen povicima "ura" vojnika sudionika parade, među kojima su i vojnici iz Srbije.

Naglasio je kako je današnja Parada "u čast svete pravde i u čast pobjede“ i podsjetio da je na današnji dan točno prije 75 godina na istom mjestu održana legendarna parada pobjede kao "trijumf pobjede dobra nad zlom, života na smrću".

Putin je naglasio da je nemoguće zamisliti što bi bilo s Europom da nije bilo Crvene armije, podsjetivši da je 80 posto ukupne sile bile usmjereno na Sovjetsku armiju.

Istaknuo je kako je sovjetski narod okončao stravični Holokaust i spasio svijet od fašizma.

Održana vojna parada u Moskvi  - Održana vojna parada u Moskvi

"Uvijek ćemo pamtiti da je sovjetski narod pobijedio nacizam", rekao je.

Među svjetskim zvaničnicima koje je lično na Crvenom trgu uoči parade dočekao predsjednik Rusije Vladimir Putin je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Širom Europe 9. svibanj se, inače, obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe, kojima se obilježavaju završetak Drugog svjetskog rata u Europi i začetak Europske unije (EU).

U zemljama EU-a poseban značaj se pridaje Danu Europe, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu.