Šijitska milicija, koja sebe naziva "Odred smrti", u petak je objavila video koji prikazuje 17 turskih radnika i kurdskog prevoditelja otetih prije desetak dana na jednom gradilištu u Bagdadu.

U videosnimci svaki talac kaže svoje ime i odakle dolazi, prije nego što turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana zove na ispunjavanje otmičarevih uvjeta.

"Mi smo strani radnici koji smo ovdje došli zaraditi za kruh", kaže jedan talac. "Mi smo sada žrtve politike, nekog besmislenog i nedosljednog posla", dodaje.

Šijiti žele da službena Ankara zaustavi dotok turskih džihadista u Irak, blokira protok "ukradene nafte" iz Kurdistana, te zaustavi napade na nekoliko šijitskih sela u Siriji.

Ako turska vlada ne ispuni njihove uvjete, otmičari uvjeravaju da će "udariti na interese Turske i njezinih agenata u Iraku na najnasilniji mogući način".

Šijitski vjerski vođa u Iraku osudio je u subotu otmicu turskih radnika. "Zahtjevamo oslobađanje otetih radnika i tražimo da se zaustavi ovakva praksa koja samo šteti islamu", objavio je ured ajatolaha Alija al-Sistana.

Šijitska skupina borila se protiv, kako su je nazvali, američke okupacije Iraka, a sada se bore protiv Islamske države na sjeveru i zapadu Iraka, piše Telegram.hr.