Bugarska i Grčka su danas na sastanku u Bukureštu donijele odluku da potpišu u lipnju ugovor za zajedničku kompaniju koja će graditi gasni interkonektor "balkanski tok", izjavio je premijer Bugarske Bojko Borisov, prenosi Tanjug. Nakon sastanka kvadrilaterale s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerima Rumunije i Grčke, Vjorikom Danćilom i Aleksisom Ciprasom, Borisov je rekao da je riječ o plinskom interkonektoru kapaciteta pet milijardi kubnih metara plina.

"Predložio sam da to bude 'balkanski tok', da ne pravimo razliku između naših zemalja. Imat ćemo taj tok i dobivat ćemo tečni plin i plin iz Izrela i također ruski plin preko Turskog toka", naglasio je Borisov, piše Tanjug.

Kaže da je pozvao predsjednika Srbije Vučicća da zajednički i sa Srbijom naprave ceremoniju otvaranja tog projekta i da će se to dogoditi u narednih nekoliko mjeseci. Vučić rekao je će Srbija svakako biti dio projekta, koji bugarski premijer naziva "balkanski tok", iako je riječ o pretežno ruskom plinu iz Turskog toka, i najavio da radovi počinju za koji dan. Energetska mapa Balkana se sada potpuno mijenja, istaknuo je predsjednik Vučić.

"Borisov kao ozbiljan, mudar, pametan političar, da ne bi nešto nazivao Južnim ili Turskim tokom, naziva ga ''balkanskim''", rekao je Vučić i objasnio: "To je hab u Bugarskoj koji prima ruski plin iz Turskog toka, ali i preko interkonektora deo tečnog plina iz luke Aleksandropulis, i u budućnosti nešto od gasovoda Ist Med, koji ide od Izraela i Cipra do Grčke.  Ali, Borisov je pametan i naziva ga ''balkanski tok'', da Amerikanci ne bi zamjerili. Ali, radeći na Ist medu, nisu ljuti ni Amerikanci, ni Rusi ".

Ali, mi znamo koji je to plin, dodao je Vučić. To je 90 posto ruski gas, a 10 posto - sve ostalo, kaže on. On je dodao da su danas u Bukureštu on i Borisov razgovarali o još dva gasovoda - Ist Medu i kako bi mogao da se opskrbljuje plinom južni dio zemlje novim plinovodom koji bi se povezao za Zaječarom, i gasovodu koji ide iz Konstance. "Ali, videt ćemo kako će to u budućnosti da teče, prvo da završimo ''balkanski tok.

Mi sudjelujemo u tome, u to nema sumnje. Za koji dan počinjemo radove i mašine su već izašle na teren", rekao je Vučić. Kako je istaknuo, potpuno se mijenja energetska mapa Balkana.

"Mi koji smo trošili malo plina sada industrijski jačamo i trošimo više i u skladu s tim bit će nam potrebniji. Tamo gdje imate plina imate mogućnost za razvoj industrije, za veće bogatstvo", zaključio je Vučić.