Jedan od najkontroverznijih nogometaša svih vremena, Adrian Mutu i službeno je okončao svoju igračku karijeru. Jedan od najvećih rumunjskih reprezentativaca svih vremena tijekom svoje karijere mogao je raditi što god je htio.

Nakon sjajne sezone u Dinamu iz Bukurešta, Mutu je 2000. godine po prvi put otišao u inozemstvo, točnije u milanski Inter gdje se nije pretjerano naigrao, a u deset nastupa nije se uspio niti jednom upisati u strijelce. Nakon kratke epizode u Interu nosio je dresove Verone i Parme, a dobre igre preselile su ga za 29 milijuna eura u Chelsea.Početkom sezone zabio je četiri pogotka u tri utakmice, ali kasnije je zajedno s momčadi pao u prosječnost da bi u rujnu 2004. bilo otkriveno kako je konzumirao drogu (kokain) i zbog toga njegov ugovor s Chelseaom raskinut. Engleski nogometni savez tada ga je kaznio s 20 tisuća funti, a vrlo brzo stigla je i kazna FIFA-e, koja je odredila da zbog povrede prava ugovora treba Chelseaju isplatiti 12 milijuna eura, pišu Sportske novosti.
 

Mutu je možda i svoj najbolji nogomet zaigrao u Fiorentini u koju je 2006. stigao iz Juventusa u kojem se također nije pretjerano naigrao. U sezoni 2006./07. zabio je 16 pogodaka u 33 utakmice i pritom ubilježo osam asistencija. Ubrzo je postao meta talijanske Rome koja je za njega nudila 20 milijuna €, ali je Mutu ostao u Fiorentini.

Dvadeset godina prošlo je od Mutuovog debija kojeg je upisao u dresu Argeş Piteştija, a kako kaže sada se okreće trenerskom poslu i namjerava krenuti od najniže moguće razine.

"Igranje je za mene gotovo. Krenuo sam u trenersku školu i trenirat ću klince od šest do osam godina. Sredinom studenog imat ću i B licencu, a da bih dobio A licencu moram biti asistent nekom treneru u najjačem rangu rumunjske lige", rekao je Mutu.