Kako piše britanski Autocar, njemački Volkswagen je prekinuo proizvodnju Passata limuzine za europsko tržište. Razlozi za ovu odluku su snažnija prodaja Passata karavan i postojanje slično pozicioniranog Arteona.

Vijesti o tome da će VW ukinuti Passat limuzinu u Europi se pojavljuju od 2020. Očekivalo se međutim da će se to dogoditi 2023, ali ove najnovije vijesti znače da je njemački proizvođač automobila izmijenio predviđeni vremenski okvir.

VW je najavio i kraj Passata u SAD, a tamošnji 2022 Passat Limited Edition označava kraj proizvodnje u Americi.

Model devete generacije Passata za 2023. godinu će biti napravljen na bazi unapređene MQB platforme. S ovim najnovijim razvojem, deveta generacija će biti dostupna isključivo kao karavanski model kada stigne na Stari kontinent (prikazan ispod na renderu iz njemačkog Auto Bilda).

Treba podsjetiti da je Passat bio dostupan kao limuzina i karavan od 1973. godine kada je lansiran originalni model.

Nagađa se da će smrt Passata pripremiti put budućem modelu Aero B. Taj potpuno električni model je trenutno u razvoju, a inspiriran je dizajnom ID Space Vizzion koncepta iz 2019. Očekuje se da će Aero B stići i kao limuzina i kao karavan. Aero B je navodno samo radni naziv modela. VW bi to mogao promijeniti da bi pratio ustaljenu shemu o imenovanju električnih ID vozila, a njegova premijera se očekuje krajem ove ili početkom sljedeće godine.