• Odgovor načelniku: 'Inicijativa za stabilnu razinu Ramskog jezera' je politički mamac
  • Odgovor načelniku: 'Inicijativa za stabilnu razinu Ramskog jezera' je politički mamac
  • Odgovor načelniku: 'Inicijativa za stabilnu razinu Ramskog jezera' je politički mamac
Načelnik općine Prozor-Rama, dr. Jozo Ivančević, nedavno je na više adresa poslao pismo osobama zaposlenim u različitim institucijama Bosne i Hercegovine, osobama koje „imaju politički i javni utjecaj“ da se zajednički angažiraju u provedbi „Inicijative za stabilnu razinu (kotu) Ramskog jezra“.

Jedan od odgovora stigao je na našu adresu te ga prenosimo u cijelosti:


Ivo Ramljak
Stjepana Radića bb
Prozor-Rama

OPĆINA PROZOR –RAMA
n/r načelnika dr. Joze Ivančević
                                                 Na znanje           
                                                   OPĆINSKO VIJEĆE
                                                  n/r predsjedavajući
                                                  n/r dopresjedavajući
                                                     n/r predsjednika klubova u općinskom vijeću

Uvaženi gospodine Ivančeviću,

nedavno ste meni, kao i nekolicini mojih poznanika, poslali poziv za  zajedničko djelovanje svih osoba koje, navodno, imaju politički i drugi utjecaj za donošenje odluke o održavanju  stabilne razine  Ramskog jezera tijekom ljetnih mjeseci.

Držeći se isključivo sadržaja vašega dopisa ne mogu ne dati podršku očuvanju općekorisnih funkcija Ramskog jezera, a to je, zadržavanje stabilne razine jezera u cilju jačanja turizma kao vrlo bitne grane gospodarstva, koja bi u bliskoj budućnosti mogla biti  okosnica i najvažnija gospodarska grana na području naše općine.

Međutim, držim da ste svima onima od kojih očekujete bilo kakvu pomoć u promociji vaših namjera, trebali dati puno više podataka o samom projektu. Meni, kao osobi kojoj je upućen poziv, ostaje nejasno postoji li strategija razvoja turizma, postoje li financijski pokazatelji, odnosno pokazatelji odnosa gubitka i dobitka zbog preferiranja turizma na uštrb rada hidroelektrane, jesu li postojećim urbanističkim  i regulatornim planom predviđene turističke destinacije,  postojanje ekološke studije i sl.

Budući da u svom dopisu od gore navedenoga ne navodite ništa, ne mogu se oteti dojmu da je vaš dopis obični politički mamac za glasače smišljen s ciljem prebacivanja odgovornosti za nešto što su prije nekoliko godina bila vaša politička obećanja, kad ste založili svoj osobni i politički kredibilitet, o čemu je već odavno organizirano potpisivanje peticije, a po kojoj očito do ove godine niste poduzimali ništa.

Vama je poznato da moje radno mjesto i profesionalne preokupacije, kao i većine onih kome ste poslali ovaj dopis, nema nikakve veze s regulacijom razine Ramskog jezera. Stoga se ne osjećam pozvanijim niti utjecajnijim poduzeti po pitanju turističke kote ništa više od bilo kojeg građanina naše općine, te ujedno izražavam čuđenje adresama na koje ste svoj dopis odaslali. U većini slučajeva riječ je o osobama, koje, uostalom i zbog vaše kadrovske politike, svoj kruh zarađuju izvan naše općine, obnašajući iznimno odgovorne dužnosti od državne do županijske razine. Sve protekle godine nikada niste našli za shodno, ne da ih konzultirate po bilo kojem pitanju, nego se nisu mogli naći na širem popisu gostiju za bilo koju općinsku manifestaciju, a eto sad su odjednom pozvani da provode vaša politička obećanja.

Suštinski gledano vi gospodine načelniče preuzmite svu moralnu i političku odgovornost, iznesite je pred građanima i odgovorite, zašto nema projekata i plana razvoja turizma, zašto niste prepoznali činitelje za razvoj turizma, koje su to vrijednosti i potencijali ramskog kraja, zašto niste donijeli osnove i obilježja  turističkog sustava , sačinili model razvoja Rame kao turističkog odredišta, poradili na edukaciji stanovništva i marketingu iz oblasti turizma, planirali i predvidjeli u urbanističkom i regulatornom planu, sačinili ekološke studije, planirali znatna financijska sredstva iz proračuna i pokrenuli određene projekte podržane od međunarodnih fondova.

Stoga, tek u momentu kada vaša inicijativa dobije ozbiljnije obrise vezano za gore navedene studije, spreman sam se u okviru svojih mogućnosti, aktivnije uključiti u realizaciju ovoga, ali i svakog drugog projekta koji bi doprinio poboljšanju gospodarskog stanja naše općine. Samo na taj način možemo doći do novih radnih mjesta, a sve u cilju  zaustavljanja iseljavanja, koje, priznat ćete, već godinama ima alarmantne razmjere.

U vremenima kada je građanima više nego ikad potrebno vratiti optimizam i izgubljeno povjerenje, imao sam potrebu kao čovjek koji je u ovom gradu osnovao obitelj, uložio svoje vrijeme, znanje, ljubav  i kapital, napisati odgovor na vaše pismo u nadi da nisam nikoga povrijedio, a da sam utjecao na ideološke temelje  političkih elita u našoj  općini, te ujedno apeliram na promicanju istinske politike, na principima morala, odgovornosti i političkog jedinstva, kao garant opstanka, te gospodarskog i kulturnog napretka.

S poštovanjem i lijepim pozdravima,

U Prozor- Rami, rujan 2015. godine.
                                                                                                       Ivo Ramljak
 
Sadržaj pisma koje je načelnik Ivančević uputio na dvadesetak adresa

Inicijativa za stabilnu razinu Ramskog jezera

Poštovani,
Obavještavam vas da je u tijeku postupak izdavanja, odnosno produženja Vodne dozvole za korištenje vode za rad HE Rama, kojoj je petogodišnji rok valjanosti istekao 12.05.2015. godine.Općina Prozor – Rama je svojim zahtjevima pokrenula proceduru uključenja u postupak izdavanja, odnosno produženja Vodne dozvole za korištenje vode za rad HE Rama.

Agencija za upravljanje vodama Jadranskog sliva Mostar je, nakon našeg Zahtjeva, dostavila poziv za očitovanje u predmetnom postupku, na koji smo se očitovali na način traženja značajnih izmjena u odnosu na dosadašnju vodnu dozvolu.

Naime, izjavili smo da se „Nikako ne slažemo sa  uvjetima pod kojima se do sada koristila voda za rad HE „Rama“,  iz točke 3.2.1. Vodne dozvole broj: UP/40-1/25-4-69/09 od 13.05.2010.god., tj. da se u periodu godine od 01.06. do 31.08. vrši forsirano korištenje akumulacije za rad HE Rama te da se za mjesece lipanj, srpanj i kolovoz propisuju velike količine vode za ispuštanje kao minimalne, znajući da je dotok vode u tom periodu značajno manji i da tako dolazi do naglog opadanja razine vode Ramskog jezera, o čemu svjedočimo upravo ovih dana.“

Obzirom na činjenicu da je dana 12.05.2015. godine istekao petogodišnji rok valjanosti dosadašnje Vodne dozvole za korištenje vode za rad HE Rama,  smatram kako je sada izvrstan trenutak za zajedničko djelovanje svih osoba koji imaju određeni politički i drugi utjecaj za donošenje kvalitetne Vodna dozvola.

Sigurno je da bi donošenje kvalitetne Vodne dozvole, koja bi omogućavala stabilnu razinu Ramskog jezera tijekom ljetnih mjeseci, značilo otvaranje velikih mogućnosti za provođenje brojnih inicijativa iz oblasti turizma. Stoga je ovo na neki način povijesna prilika za zajedničko političko i stručno djelovanje na korist svim žiteljima općine Prozor – Rama. Pozivam Vas stoga da dadnete svoj doprinos ovoj inicijativi i u svom djelokrugu vodite aktivnosti koji mogu rezultirati njenim uspjehom.
Molim redovno izvješće o poduzetim aktivnostima kako bih mogao koordinirati cijelu proceduru.

U privitku dostavljamo:
-       Zahtjev općine Prozor – Rama za uključivanje u postupak produženja Vodne dozvole, 25.03.2015.,
-       Zaključak Agencije za vodno područje o priznavanju svojstva zainteresirane stranke, 21.05.2015.,
-      Očitovanje općine Prozor – Rama po konkretnim činjenicama u svezi izdavanja Vodne dozvole za korištenje vode za rad HE Rama, 16.06.2015.

S poštovanjem!”
Dr. Jozo Ivančević