Europska unija prihvatila je zahtjev Velike Britanije za fleksibilnu odgodu Brexita do 31. siječnja 2020. godine.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk priopćio je da je EU prihvatila zahtjev Velike Britanije za fleksibilnu odgodu izlaska zemlje iz Unije do 31. siječnja naredne godine.

Tusk je na Twitteru priopćio da je svih 27 članica prihvatilo britanski zahtjev za odgodu Brexita.

Najavio je kako će odluka uskoro biti i službeno objavljena u pisanoj formi.

Shodno odluci, Velika Britanija je dobila fleksibilnu odgodu, što znači da može napustiti EU i prije zadanog roka ako sporazum o Brexitu bude ranije odobren u parlamentu.

Velika Britanija je na referendumu 2016. godine izglasala odluku o napuštanju Europske unije. Prvobitno se Brexit trebao dogoditi 29. ožujka ove godine, ali je rok produžen nakon što britanski parlament nije prihvatio sporazum koji je britanski vlada postigla s liderima Europske unije.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson najavljivao je da će se Brexit dogoditi u planiranom roku do 31. listopada. Uspio je nedavno postići i novi sporazum s liderima EU o budućim odnosima između dvije strane, ali nije uspio u to uvjeriti i britanski parlament.

Zastupnici u Parlamentu Velike Britanije glasovali za odlaganje odluke o tome hoće li podržati vladin dogovor s Europskom unijom. Time su spriječili vladin plan za napuštanje europskog bloka 31. listopada i obvezali premijera Johnsona da traži odgodu Brexita. Sporazum o Brexitu će ići na ratifikaciju i u parlamentima svih članica Europske unije.