Ukrajinske snage saopćile su u četvrtak da su odbile ruski napad u južnoj regiji Hersona, dok se broj poginulih u ruskom granatiranju grada Harkova na sjeveroistoku Ukrajine povećao.

Generalni tajnik UN-a Antonio Guterres sastat će se kasnije u četvrtak u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom, javlja Reuters.

Oni će razgovarati o načinima pronalaženja političkog rješenja za rat i rješavanju prijetnje globalnim zalihama hrane i opasnosti od katastrofe u najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani, koju su preuzele ruske snage.

Rat je prisilio milijune da pobjegnu, usmrtio tisuće i produbio geopolitički jaz između Zapada i Rusije, koja kaže da je cilj njene operacije demilitarizacija susjeda i zaštita zajednica koje govore ruski.

''Ruske snage su postigle samo minimalan napredak, a u nekim slučajevima i mi smo napredovali od prošlog mjeseca. Ono što vidimo je 'strateška pat pozicija''', rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič, prenosi Reuters.

U ruskom bombardiranju stambene četvrti Harkova, drugog po veličini ukrajinskog grada, u srijedu navečer je poginulo sedam osoba, a ranjeno 16, priopćila je ukrajinska služba za vanredne situacije.