Iran se nametnuo kao jedan od najvelikodušnijih financijskih podupiratelja Hamasa, osiguravajući ovoj militantnoj skupini ključne resurse koji su potrebni za izvođenje terorističkih napada. Ali istražitelji u SAD-u i diljem svijeta identificirali su još jedan izvor prihoda za Hamas - online donatori koji nude podršku u kriptovaluti.

Čak i prije nego što je Hamas prošlog vikenda pokrenuo iznenadni napad na Izrael, dužnosnici Ministarstva pravosuđa u Washingtonu vodili su kaznenu istragu o korištenju kriptovalute te militantne skupine putem pranja novca, saznaje CNN.

Ministarstvo pravosuđa objavilo je oskudne detalje o pranju novca, većina sudskih podnesaka je zapečaćena, ali dostupni dokumenti otkrivaju da se radi o računima kriptovaluta povezanima s Hamasom koje je američka vlada zaplijenila prije tri godine. Sudski podnesak u svibnju navodi da je slučaj "u tijeku" i da je sudac zaustavio postupak u povezanoj građanskoj stvari do sljedećeg mjeseca kako bi se omogućio nastavak kaznenog postupka bez uplitanja.

Adrese kriptovaluta koje je Izrael zaplijenio zbog navodnih veza s Hamasom i drugom palestinskom militantnom skupinom zajedno su vrijedile desetke milijuna dolara. Hamasovo korištenje digitalne valute predstavlja samo jedan od mnogih načina na koje je ova skupina - koju su SAD i Europska unija proglasili terorističkom organizacijom - nastojala prikupiti sredstva izbjegavajući sankcije.

"Ne postoji samo jedna metoda financiranja za Hamas ili druge terorističke organizacije. Oni su prilagodljivi oportunisti. Napori da ih se zaustavi stalna su igra mačke i miša", rekla je bivša analitičarka CIA-e Yaya Fanusie, sada suradnica Centra za novu američku sigurnost.

Hamas donacije tražio na Twitteru i Facebooku

Ipak, pojavili su se neki pozivi za donacije. Hamas i druge terorističke skupine koristili su Facebook i X (Twitter) da javno objave adrese svojih kriptonovčanika i kažu ljudima kako da doniraju, objavilo je američko Ministarstvo domovinske sigurnosti.

Optužnica podignuta protiv muškarca iz New Jerseyja 2019. godine opisuje da je na Instagramu objavio kako je "upravo donirao 100 dolara Hamasu". Muškarac, također optužen da je Hamasu poslao oko 20 dolara u bitcoinima, kasnije je priznao krivnju za prikrivanje pokušaja pružanja materijalne podrške Hamasu.

Dok su nacionalne vlade nastojale kontrolirati takve transakcije, Hamasovo vojno krilo - Brigade Al-Qassam - objavilo je u travnju da će prestati prikupljati sredstva u bitcoinima kako bi zaštitilo svoje donatore, izvijestio je Reuters. Ali Hamas očito nije u potpunosti prestao s takvim nastojanjima. U utorak su izraelske vlasti najavile zamrzavanje dodatnih računa kriptovaluta koje je skupina navodno koristila za prikupljanje donacija tijekom ovotjednog sukoba.

Osim bitcoina, kriptonovčanici za koje su izraelske vlasti rekle da su povezani s Hamasom uključivali su kriptovalute ether, XRP, tether i druge.

Nije jasno koliko je novca Hamas primio u kriptovaluti, ali postoje dokazi da su prikupljeni značajni iznosi. Prema Dmitriju Machikhinu, izvršnom direktoru tvrtke za kriptoanalitiku BitOK, adrese kriptovaluta koje su povezane s Hamasom i koje su zaplijenile izraelske vlasti primile su gotovo 41 milijun dolara između 2020. i 2023. godine. Ostalih 94 milijuna dolara navodno je držao Palestinski islamski džihad, militantni partner Hamasa, ističe analitička tvrtka Elliptic.

Hamas i njegove Brigade Al-Qassam su među "najuspješnijim pokretačima prikupljanja sredstava temeljenog na kriptoimovini dosad u smislu prikupljenog iznosa", rekao je Arda Akartuna, istraživač iz Elliptica.
Akartuna je primijetio da je praćenje kriptovalute povezane s Al-Qassam komplicirano zbog oslanjanja grupe na kriptoadrese za "jednokratnu upotrebu" koje se generiraju za svakog pojedinog donatora i nezakonite razmjene novca koje anonimno pretvaraju kriptovalute u gotovinu bez evidencije.

"Kriminalci će uvijek tražiti novu najbolju alternativu za nastavak svojih aktivnosti", rekao je Akartuna, objašnjavajući kako se novi načini prikupljanja sredstava pojavljuju dok mjere prisile zatvaraju prethodne.

Glavni podupiratelj Hamasa je Iran, koji palestinskim terorističkim skupinama, uključujući Hamas i Palestinski islamski džihad, godišnje daje do 100 milijuna dolara, navodi se u izvješću američkog State Departmenta iz 2021. U tom se izvješću navodi da je Hamas prikupio sredstva u drugim arapskim zaljevskim zemljama zemalja i iz vlastitih dobrotvornih organizacija.

Kako Iran daje novac Hamasu?

Objave Ministarstva financija SAD-a prikazuju način na koji je Hamas povremeno primao iranska sredstva preko financijera iz Turske i Libanona. Na primjer, financijski operativac sa sjedištem u Libanonu funkcionirao je kao posrednik između iranske Islamske revolucionarne garde i Hamasa i radio je s libanonskom skupinom Hezbolah kako bi osigurao prijenos sredstava.

Ministarstvo financija SAD-a sankcioniralo je devet meta 2018. zbog umiješanosti u mrežu preko koje je Iran koristio ruske tvrtke za opskrbu Sirije naftom u zamjenu za slanje sirijskih sredstava iranskoj Islamskoj revolucionarnoj gardi koja je potom poslana Hamasu i Hezbolahu.

Iran je koristio različite taktike za financiranje terorističkih skupina, kao što su mreže lažnih tvrtki, transakcije koje su prikrivali visoki dužnosnici i korištenje plemenitih metala za izbjegavanje sankcija, navodi se u upozorenju američkog Ministarstva financija iz 2018. godine.

Teheran je pohvalio nedavni Hamasov upad u Izrael i zanijekao umiješanost. Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je u utorak da je Iran "sukrivac u širem smislu jer je osigurao financiranje vojnog krila Hamasa", kao i druge potpore. Sullivan je dodao da trenutno nema informacija koje upućuju na to da je Iran pomogao u planiranju ili vođenju napada.

Hamas dodatno prikuplja sredstva kroz neformalne poreze i krijumčarenje, navodi se u izvještaju Kongresne istraživačke službe iz svibnja.

Američka obitelj u presudi dobila od Hamasa 80 milijuna dolara

Vladini istražitelji nisu jedini koji prate financije Hamasa. Odvjetnik Asher Perlin, zastupnik obitelj Yitzchaka Weinstocka, 19-godišnjeg Amerikanca kojeg su 1993. godine ubili Hamasovi teroristi blizu Jeruzalema, također je vodio potragu za imovinom Hamasa.

Obitelj Weinstock dobila je pravomoćnu presudu od gotovo 80 milijuna dolara protiv Hamasa 2019. godine, ali je imala malo mogućih načina naplate.
Prema Perlinovu mišljenju, to se promijenilo nakon što je Ministarstvo pravosuđa SAD-a objavilo ono što su dužnosnici 2020. opisali kao sankcije bez presedana protiv triju skupina koje su se oslanjale na "kriptovalute i društvene medije kako bi privukle pozornost i prikupile sredstva za svoje terorističke kampanje". Među njima je bila Hamasova Brigada Al-Qassam.

Istražitelji su uspjeli zaplijeniti 150 računa kriptovaluta koji su prali sredstva za Hamasov račun. Uz odobrenje suda, policijske službe potajno su preuzele kontrolu nad Hamasovim web stranicama za prikupljanje sredstava, a donatori koji su mislili da pridonose terorističkoj organizaciji zapravo su polagali depozite u bitcoin novčanike pod kontrolom američke vlade.

Tužitelji su tada podnijeli dokumentaciju tražeći od suca da izda nalog za oduzimanje kojim bi im se priznalo zakonsko vlasništvo nad onim što su zaplijenili. Perlin je neriješeni vladin slučaj oduzimanja imovine vidio kao priliku da naplati novac za svoje klijente iz obitelji Weinstock.

No, otkako je prije dvije godine podnio tužbu, Perlin je rekao da je slučaj više puta odgađan jer su vladini predstavnici tražili od suca više vremena kako bi omogućili nastavak kaznene istrage.

U svibnju je sudac primijetio da je kaznena istraga bila za "navodno pranje novca" za Hamas i odredio šestomjesečnu odgodu postupka u slučaju oduzimanja imovine. Taj rok istječe sljedeći mjesec.
Perlin je izrazio frustraciju što mu je Ministarstvo pravosuđa nagovijestilo da će se protiviti dodjeli bilo koje oduzete imovine njegovim klijentima. Perlin je rekao da su Weinstockovi jedini ljudi za koje zna da se pokušavaju naplatiti na presudi protiv Hamasa: "Nema razloga da ne budu u mogućnosti izvršiti svoju presudu nad tom imovinom".