Deseci tisuća djece mlađe od pet godina mogli bi preminuti na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi u narednih šest mjeseci zbog razornih posljedica pandemije koronavirusa, priopćila je u ponedjeljak agencija UN-a za djecu.

Mala djeca suočavaju se s rastućim rizikom jer virus onemogućuje pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti, uključujući liječenje teške pothranjenosti, upale pluća i neonatalnih sepsi, izjavio je Ted Chaiban, regionalni ravnatelj UNICEF-a, za Associated Press.

Procjene agencije zasnovane su na svibanjskoj studiji sveučilišta Johns Hopkins koja se bavila indirektnim posljedicama pandemije na stopu smrtnosti među djecom u siromašnim zemljama.
UNICEF je predstavio prognoze za deset zemalja na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, koji zajednički imaju 41 milijun djece mlađe od pet godina.

''Ukoliko nastavimo da uočavamo da stanovništvo ne vjeruje zdravstvenom sustavu, mogli bismo vidjeti 51.000 ili više smrtnih slučajeva među djecom mlađom od pet godina, što predstavlja povećanje od 40 posto u odnosu na prethodne projekcije'' – kazao je.

U 'najboljem scenariju' dodatnih 11.000 djece umrlo bi u narednih šest mjesecu zbog posljedica pandemije.

Posebno zabrinjavajuća je situacija u Jemenu, Sudanu i Džibutiju, gdje su sustavi zdravstvene zaštite bili krhki i prije pandemije, kazao je.

UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija pozvali su vlade u regiji da nastave kampanje imunizacije i prehrane, i osiguraju pristup centrima primarne zdravstvene zaštite.