U skupštinske klupe Hercegovačko-neretvanske županije sjest će novi saziv, a među zastupnicima ima onih koji već niz godina znaju kako je to biti u zastupničkim klupama, dok je značajan broj onih koji prije ovoga nisu imali nikakvog ni političkog ni radnog iskustva.

Ima i zastupnika koji su izmijenjali nekoliko stranaka da bi dogurali do Skupštine, a ima i onih koji su građanima poznati sa sportskih terena. Među zastupnicima su dakle rukometni vratari, liječnici, profesori, dekani, direktori, predsjednici stranačkih mladeži, ministri…

Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH)

Tomislav Martinović – uzima treći mandat u Skupštini HNŽ. U proteklom mandatu bio je zastupnik s najviše funkcija – predsjednik kluba Hrvata u Skupštini HNŽ, predsjednik kluba HDZ BiH u Skupštini HNŽ, izaslanik u Domu naroda FBiH, ispred hrvatskog naroda, da bi od početka ove godine preuzeo funkciju predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH i dopredsjednika Skupštine HNŽ.

Očito uživa veliko povjerenje stranke, jer je pored devet svojih kolega u proteklom sazivu on obavljao pet funkcija.

Đuro Prkačin – drugi mandat u Skupštini HNŽ. U proteklom mandatu bio je i izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH ispred hrvatskog naroda.

Zora Dujmović – drugi mandat u Skupštini HNŽ. U proteklom mandatu bila je i izaslanica u Domu naroda FBiH, i to ispred srpskog naroda. Direktorica je doma za Centra za socijalni rad u Mostaru.

Zoran Raič – drugi mandat u Skupštini HNŽ. Jedan je od pokretača međunarodnog sajma ''Hercegovački plodovi Mediterana''.

Slađan Bevanda – aktualni je ministar unutarnjih poslova u Vladi HNŽ, gdje je nakon nereda u veljači naslijedio Maria Šulentu. Trenutno je i prvi čovjek mostarskog HDZ-a BiH.

Davor Pehar – nakon mandata zastupnika u Federalnom parlamentu ''preselio'' se za jednu razinu niže i sjeo u klupe Skupštine HNŽ. Direktor je mostarskog Doma zdravlja.

Andrea Martinović – po prvi puta sjeda u skupštinske klupe. Nema prethodnog iskustva kada je u pitanju politički angažman. Nema ni prethodnog radnog iskustva. Prva je osoba čitlučke Mladeži HDZ-a BiH.

Dario Pušić – također po prvi puta sjeda u skupštinske klupe. Nema prethodnog političkog iskustva. Široj javnosti poznat kao dugogodišnji vratar čapljinskog rukometnog kluba. Na čelu je mostarske Mladeži HDZ-a BiH.

Ante Pavličević – iz klupa Općinskog vijeća Rama prelazi u klupe Skupštine HNŽ, u svoj prvi mandat. Jedino prethodno političko iskustvo je dvogodišnji mandat u OV Rama. Uposlenik SKB Mostar.

Drago Tule – prvi puta sjeda u klupe Skupštine HNŽ. Osim stranačkog, nema prethodnog političkog iskustva u izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti. Prvi je čovjek ramskog HDZ-a BiH.

Ivona Raguž – prvi mandat u Skupštini HNŽ. Nema prethodnog iskustva u zakonodavnoj vlasti. Dolazi iz Stoca.

Stranka demokratske akcije (SDA)

Šerif Špago – jedan je od zastupnika iz prethodnog saziva koji ostaje u Skupštini HNŽ. Aktualni je predsjednik Skupštine HNŽ-a, a na toj funkciji naslijedio je Ramiza Jelovca, koji je nakon prosvjeda u veljači podnio ostavku.

Zijat Mušić – također zastupnik iz prethodnog saziva koji ostaje u Skupštini HNŽ. Od 2010. do 2014. godine obavljao je dužnost izaslanika u Domu naroda FBiH ispred bošnjačkog naroda.

Zlatko Hadžiomerović – ministarsku fotelju zamijenit će onom u Skupštini. Aktualni je ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u Vladi HNŽ-a.

Ajman Šoše – u Skupštinu HNŽ-a dolazi iz Općinskog vijeća Čapljina, gdje je od 2010. godine obavljao dužnost predsjednika Vijeća, a na tu dužnost početkom tjedna je podnio ostavku.

Elvira Dilberović – po prvi puta sjeda u redove Skupštine HNŽ. Trenutno je šefica Odsjeka za turski jezik i književnost na Fakultetu humanističkih znanosti u Mostaru.

Osman Ćatić – ovaj zastupnik po prvi put sjest će u klupe Skupštine HNŽ. Dolazi iz Konjica.

Amir Šelo – također po prvi puta sjeda u klupe Skupštine HNŽ.

Savez za bolju budućnost Fahrudin Radončić (SBB)

Osman Macić – po drugi put sjeda u klupe Skupštine HNŽ. U proteklom sazivu također je bio zastupnik ove stranke. Vlasnik je tvornice namještaja Maoles Mostar. Njegov protekli mandat obilježila je činjenica kako se odrekao primanja u korist studenata slabijeg imovinskog stanja.

Anel Kljako – jedan od najmlađih zastupnika u Skupštini HNŽ. Sa 27 godina uzeo je svoj drugi mandat u Skupštini HNŽ.

Mesud Džajić – po prvi puta zastupnik u Skupštini HNŽ. Na lokalnim izborima 2012. godine bio je kandidat SBB-a za načelnika općine Konjic.

Hrvatska demokratska zajednica 1990 (HDZ 1990)

Ilija Cvitanović – čovjek koji je od 2010. bio izabran za zastupnika u Skupštini HNŽ, odakle odlazi za ministra prometa i veza u Vladi HNŽ, te biva smijenjen s te funkcije sredinom ove godine, kada su kadrovi HDZ 1990 izbačeni iz vlasti. Trenutno obavlja funkciju glavnog tajnika HDZ 1990.

Luka Faletar – jedan od dugovječnijih političara s područja HNŽ. I on je jedan od zastupnika iz prethodnog saziva koji nastavlja svoj mandat. Do sredine ove godine obavljao je dužnost potpredsjednika Skupštine. U sazivu od 2010. do 2014. godine bio je i izaslanik u Domu naroda FBiH, a vrijedi istaknuti kako je od 2006. do 2010. godine obavljao dužnost ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi u Vladi HNŽ. Zasigurno jedan od zastupnika s najvećim iskustvom.

Mara Anđelić – po prvi puta sjeda u klupe Skupštine HNŽ. Nema prethodnog političkog iskustva. Dolazi iz Rame.

Socijaldemokratska partija (SDP BiH)

Aner Žuljević – jedan od dugovječnijih zastupnika koji po treći puta sjeda u Skupštinske klupe. U razdoblju od 2010. do 2014. godine bio je izaslanikom u Domu naroda Parlamenta FBiH ispred reda ostalih. Prvi je čovjek mostarskog SDP-a BiH.

Amer Zagorčić – ministarsku fotelju mijenja skupštinskom; s pozicije ministra gospodarstva u Vladi HNŽ prelazi u Skupštinu HNŽ.

Vesna Saradžić – jedna od zastupnika iz prethodnog saziva koja ostaje u Skupštini HNŽ. Od 2010. do 2014. godine obavljala dužnost izaslanice u Domu naroda Parlamenta FBiH ispred srpskog naroda.

Demokratska fronta Željko Komšić (DF)

Ana-Marija Tadić-Jakovljević – po prvi puta sjeda u skupštinske klupe. Nema prethodnog političkog iskustva. Bila je nositeljica liste DF-a za Skupštinu HNŽ. Završila je Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru odsjek Hrvatski jezik i književnost, na istom tom fakultetu doktorant je odsjeka Jezici i kulture u kontaktu.

Elmir Šator – također po prvi puta uzima mandat zastupnika u Skupštini HNŽ. Zanimljivo je kako je 2002. godine bio na listi SDP-a BiH, a 2010. godine bio je na listi SBB-a BiH. Treća sreća očito je bio DF. Uposlenik je bolnice ''Safet Mujić'' Mostar.

Bosanskohercegovačka patriotska stranka Sefer Halilović (BPS)

Adnan Velagić – po prvi puta uzima mandat zastupnika u Skupštini HNŽ. Nema prethodnog političkog iskustva. Trenutno je dekan Fakulteta humanističkih znanosti Univerziteta ''Džemal Bijedić“ u Mostaru

Bljesak.info