Dok se iračka vojska uz podršku SAD-a priprema za operaciju oslobađanja Mosula, teroristi ISIS-a, koji drže taj drugi najveći irački grad od ljeta 2014. godine, pripremaju se za grčevit otpor, postavljajući mine po cestama, pripremajući automobile bombe i kopajući mrežu tunela.

Stanovnici javljaju, prema iračkim i američkim dužnosnicima, da su ključna područja grada blokirana betonskim zidovima te da su vojnici ISIS-a iskopali jarak dubok dva metra koji planiraju ispuniti zapaljenom naftom kako bi otežali oslobađanje grada koje bi moglo započeti krajem listopada.
 

Teroristi briju brade kako bi se lakše uklopili među stanovnike Mosula i stalno mijenjaju lokaciju svog stožera. Jedan stanovnik rekao je za novinsku agenciju Reuters da teroristi regrutiraju 8-godišnju djecu i naoružavaju ih pištoljima i noževima te ih šalju da špijuniraju stanovništvo, pa čak i da regrutiraju drugu djecu.

Humanitarne agencije upozorile su da nisu spremne pružiti pomoć za 700.000 ljudi, koliko se očekuje da bi moglo pobjeći iz Mosula u prvih nekoliko dana borbe za grad.

U međuvremenu, turske i iračke vlasti se međusobno spore oko nazočnosti turske vojske na iračkom tlu. Turski predsjednik Erdogan izjavio je da bi mosulska ofenziva mogla prouzročiti "krv i vatru" među vjerskim skupinama ukoliko se ne izvede na pravi način te inzistira da turska vojska ostane na terenu, dok Bagdad pak želi da na prvoj crti bojišnice bude iračka vojska.

Teroristi tzv. Islamske države posljednjih nekoliko mjeseci pretrpjeli su niz gubitaka u Siriji i Iraku, a gubitak Mosula mogao bi označiti početak njihovog kraja.