Više od tri godine, koliko je prošlo otkako je Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), u starom sazivu, usvojila odluku o kreditu kod Saudijskog fonda za razvoj za tri bolnice u Županiji, i to u iznosu od 32 milijuna KM, ovih dana parafiran je sporazum o tom kreditnom zaduženju.

Potvrđeno je to iz Vlade HNŽ, iz koje je priopćeno da je ministar financija HNŽ Adnan Faladžić u Saudijskoj Arabiji parafirao sporazum za 'Modernizaciju zdravstvenih ustanova na području HNŽ', te da će sredstva planirana ovim kreditnim aranžmanom biti korištena za nabavku odnosno modernizaciju medicinske opreme i infrastrukture tih zdravstvenih ustanova.

Precizniji odgovor 'Dnevnom avazu' je dao predsjedavajući skupštine HNŽ Šerif Špago, kazavši da je rok za novo zaduženje Županije 20 godina, s grace periodom od pet godina i uz kamatu od dva posto. Od novog kredita, kako je rekao Špago, 60 posto će pripasti Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar, odnosno 19,2 milijuna KM, koja će biti namijenjena za izgradnju novog objekta Pedijatrije.

Županijska bolnica 'dr. Safet Mujić' će od ovog iznosa dobiti 30 posto, odnosno 9,6 milijuna KM, koje će utrošiti za opremanje novog objekta u kojem je smješten Odjel za ginekologiju, pedijatriju i neonatologiju, a za koji im je potrebna oprema za dvije operacijske dvorane, CT uređaj i druga oprema.

Također, dio sredstava će utrošiti, kako je to planirano, na izgradnju novog Urgentnog bloka. Od ovog kreditnog aranžmana svega 10 posto ili 3,2 milijuna maraka dobit će Opća bolnica Konjic. Novac im je potreban za nabavku opreme.