Obujam dnevne trgovine zlatom u Londonu iznosio je prošlog tjedna minimalno 30,2 milijuna unci, a njezina vrijednost 36,9 milijardi dolara, pokazuju prvi precizni podaci udruženja trgovaca LBMA, skidajući veo tajnovitosti s trgovine plemenitim metalom na londonskom tržištu.

London je središte globalne trgovine zlatom ali su glavni akteri trgovine - banke, brokeri i dileri - dosad bili neskloni otkrivanju točnih podataka o vrijednosti i obujmu trgovine.

Potaknute zahtjevima regulatora za većom transparentnošću, članice LBMA-e počele su objavljivati podatke o transakcijama koje se namiruju u Londonu i Zürichu, također velikom centru trgovine, blisko povezanom s Londonom.

"Prvi put u dugoj povijesti londonskog tržišta zlata njegova vrijednost nije predmet nagađanja nego pouzdanog mjerenja", naglašava analitičar Macquarieja Matthew Turner u bilješci objavljenoj uz brojke udruženja.

Dnevno se trguje s 939 tona

Prema LBMA-i, obujam trgovine zlatom među njezinim članicama putem ugovora za trenutne isporuke iznosio je u prošlom tjednu 95 milijuna unci. Putem swapova i terminskih ugovora vlasnika je promijenilo 46,5 milijuna unci, 4,1 milijun unci putem opcija a 5,4 milijuna unci putem najma, kredita i depozita.

To bi značilo da je ukupan prosječni dnevni obujam trgovine zlatom u prošlom tjednu iznosio 30,2 milijuna unci, odnosno 939 tona.

Obujam trgovine srebrom među članicama LBMA-e iznosio je 1,1 milijardu unci putem ugovora za trenutnu isporuku, te 651,2 milijuna unci putem swap i terminskih ugovora. Putem opcija vlasnika je promijenilo 36,7 milijuna unci srebra a 43,7 milijuna unci putem najma, kredita i depozita.

Dnevno se trguje srebrom vrijednim 5,2 milijarde dolara

To bi značilo da je ukupan prosječni dnevni obujam trgovine srebrom iznosio 359,3 milijuna unci vrijednih oko 5,2 milijarde dolara.

Podaci ipak ne pružaju kompletan uvid u trgovanje u Londonu budući da na članice LBMA-e otpada većina aktivnosti na tržištu. Pritom neke članice još nisu podnijele izvješća o obujmu trgovanja.

U LBMA-i navode da će u sljedeća tri mjeseca objavljivati podatke o trgovini jednom tjedno a nakon toga svakoga dana. Dodaju i da namjeravaju početi objavljivati i podatke o trgovini platinom i paladijem.

Udruženje je prošle godine počelo objavljivati mjesečne podatke o količini zlata i srebra pohranjenoj u londonskim riznicama. Njegovi podaci pokazuju da su na kraju lipnja u Londonu bile pohranjene ukupno 7.684 tone zlata vrijednog 309 milijardi dolara. Istog su datuma londonske riznice čuvale i 34.901 tonu srebra vrijednu 18 milijardi dolara.