Broj mrtvih u eksploziji i pucnjavi u koledžu u Kerču na Krimu porastao je na 20, izjavio je zamjenik čelnika gradske uprave Diljaver Meljgazijev a prenose ruske novinske agencije u četvrtak.

Našli još jedno tijelo

"Poginulo je 20 osoba. Zadnja mrtvačka kola dovezla su u mrtvačnicu četiri a ne tri tijela. Našli su još jedno", rekao je Meljgazijev.

U tu brojku nije uračunat napadač koji je nakon krvavog pohoda izvršio samoubojstvo.

Student četvrte godine Kerčskog politehničkog koledža Vladislav Rosljakov (18) u srijedu je aktivirao eksplozivno sredstvo u kantini koledža i potom zapucao po svojim kolegama i profesorima. Nakon toga je izvršio samoubojstvo. On je prije mjesec dana prošao sve medicinske preglede, uključujući i psihijatrijski, i dobio je dozvolu za posjedovanje oružja.

Pedesetak osoba je ozlijeđeno i hospitalizirano, od kojih je 10 u teškom stanju.

Ipak nije teroristički napad

Ovo kazneno djelo, koje je prvotno okvalificirano kao teroristički napad, sada se vodi kao masovno ubojstvo.

U Krimu danas počinje trodnevna žalost.

Među 20 ubijenih 15 je studenata, od kojih šestero nije napunilo 18 godina, i pet odraslih - djelatnika koledža.

"Ubijenih studenata je 15, od kojih šestero maloljetnih. Pet je odraslih", rekao je Meljgazijev a prenosi Interfax.

Ruski tisak uspoređuje pokolj s američkim Columbineom

Ruski tisak je u šoku u četvrtak nakon pokolja na Krimu i nazvao je tu tragediju "ruskim Columbineom".

Nekoliko medija uspoređuje taj pokolj s onim u srednjoj školi u SAD-u u kojem je poginulo 13 osoba 1999. godine. Fotografije navodnog ubojice iz Kerča, objavljene u srijedu na internetu prikazuju ga u sličnoj odjeći kakvu je nosio Eric Harris, jedan od dvojice počinitelja pokolja u Columbineu.

Dnevnik Kommersant piše o "neviđenom zločinu u Rusiji", gdje takav krvavi pohod u obrazovnoj ustanovi, korištenjem vatrenog oružja i eksplozivne naprave, dosad nije zabilježen.

Ubojica je "išao je iz razreda u razred i, poput iskusnog borca specijalnih snaga, bacio prvo granatu ručne izrade a potom pucao na ljude iz puške", ističe dnevnik.

Profil napadača

Po Kommersantu, mladić je "odrastao u prilično siromašnoj obitelji". Otac, hendikepiran, nije živo s njegovom majkom koja radi u klinici i pripadnica je Jehovinih svjedoka, koji su zabranjeni u Rusiji jer se smatra da su "ekstremistička" organizacija.

"Napad dovodi u pitanje sposobnost države da zajamči sigurnost na Krimu, novoj regiji" za Rusiju koja je pripojila ukrajinski poluotok 2014., piše dnevnik Vedomosti.

"Nitko ne može zajamčiti da se to neće ponovno dogoditi", piše dnevnik Izvestija, otkrivajući da "u Rusiji još uvijek ne postoji kvalitetna psihološka služba u školskim sredinama, kao ni sustav centara za pomoć obitelji u slučaju krize ili pak saveznog tijela zaduženog za sigurnost školskih ustanova".

Motiv ovog pokolja zasad je nepoznat.