Britanski naučni časopis The Lancet objavio je najnoviju studiju švedskih istraživača s univerziteta Umea o učinkovitosti cjepiva protiv Covida kroz protok vremena. Studija još nije prošla kroz recenzije struke, javlja Sky News.

U studiji pod nazivom "Učinkovitost cjepiva protiv Covida u riziku od simptomatske infekcije, hospitalizacije i smrti u razdoblju od devet mjeseci: Švedska studija ukupne populacije" analizirano je kako učinkovitost cjepiva slabi kroz protok vremena.

Studija je provedena na čak 842.974 para cijepljenih i necijepljenih osoba (ukupno više od 1.6 milijuna ljudi), uključujući pojedince cijepljene s dvije doze AstraZeneca nCoV-19 cjepiva, mRNA-1273 (Moderna) ili BNT162b2 (Pfizer) i necijepljenih osoba.

Podaci su skupljani od 12. siječnja do 4. listopada 2021. godine.

Učinkovitost Pfizer cjepiva protiv infekcije progresivno je opadala s 92 posto između 15 i 30 dana nakon cijepljenja na 47 posto između 121 i 180 dana nakon cijepljenja , a od 211. dana nadalje nije se mogla utvrditi učinkovitost u odnosu na necijepljene osobe.

Učinkovitost je slabila nešto sporije za Modernu i procijenjena je na 59 posto od 181. dana nakon cijepljenja pa nadalje.

Nasuprot tome, učinkovitost AstraZenece općenito je bila niža i brže je slabila, a od 121. dana nakon cijepljenja nije se mogla detektirati učinkovitost protiv zaraze u odnosu na nevakcinisane osobe.

Općenito, učinkovitost svih cjepiva protiv zaraze bila je niža i brže je slabila među muškarcima, starijim osobama i osobama s komorbiditetima.

Švedski znanstvenici tvrde da zaštita od teških ishoda bolesti pada s 89 posto u razdoblju između 15 i 30 dana nakon cijepljenja na 42 posto 181. dan nakon cijepljenja pa nadalje. Ovi podaci, kako oni zaključuju, daju dodatne argumente u prilog davanju treće doze kao pojačivača zaštite protiv infekcije Covida.

Učinkovitost cjepiva protiv simptomatske infekcije Covida progresivno pada tijekom vremena u svim podskupinama, ali različitom brzinom ovisno o vrsti cjepiva. Ona također brže slabi u slučaju muškaraca i starijih i nemoćnih osoba.

Učinkovitost protiv teških oblika bolesti ostaje visoka kroz devet mjeseci od primanja cjepiva iako brže opada za muškarce, starije slabe osobe i osobe s komorbiditetima, navodi se u studiji.