Hrvatska putovnica nalazi se na 20. mjestu prema indeksu tvrtke Henley & Partners za ovu godinu.

Naime, njihovo istraživanje jačinu putovnice mjeri prema tome u koliko zemalja njeni vlasnici mogu putovati bez vize. S hrvatskom putovnicom bez vize se tako može putovati u 169 zemalja, prenosi Index.

Ovo je određeni pad u odnosu na prije dvije godine kada se Hrvatska nalazila na 16. mjestu, također sa 169 zemalja u koje je moguće putovati bez vize.

Bosna i Hercegovina zauzela je 52. mjesto. Passport Index navodi kako građani BiH sada mogu putovati bez vize u 117 zemalja svijeta.

Najjača putovnica je japanska

Najjača putovnica prema ovom izračunu je japanska čiji vlasnici bez vize mogu putovati u 191 zemlju, a slijede singapurska (190), južnokorejska i Njemačka (189), talijanska i finska (188) te španjolska, luksemburška i danska (187).

Najslabija putovnica je afganistanska

Najslabije putovnice pak su afganistanska putovnica s kojom se bez vize može putovati u samo 26 zemalja. Potom slijedi iračka s kojom se bez vize može putovati u 28 zemalja, sirijska (29), somalijska i pakistanska (32), jemenska (33), libijska (37).
U odnosu na prethodna mjerenja, američka i britanska putovnica padaju sve niže na ljestvici. Obje zemlje nalaze se sada na osmom mjestu, a njihove putovnice omogućuju putovanje bez vize u 184 zemlje. Prije pet godina, obje zemlje nalazile su se na prvom mjestu.

S druge strane, Ujedinjeni Arapski Emirati bilježe uspjeh za 47 mjesta na indeksu putovnica u posljednjem desetljeću. Putovnica Ujedinjenih Arapskih Emirata sada se nalazi na 18. mjestu, a broj država u koje njeni vlasnici mogu ući bez vize je 171.

Ero.tel