Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini.

Kako se navodi, ukrajinske snage nastavljaju s protuofenzivnim operacijama u istočnoj Ukrajini, sve više pritišćući ruske položaje i logističke linije u istočnom Harkivu, sjevernom Luhansku i istočnom Donjeckom području.

Ruski izvori izvijestili su da ukrajinske snage nastavljaju kopnene operacije jugozapadno od Izjuma, u blizini Limana i na istočnoj obali rijeke Oskil, navodno prisiljavajući ruske snage da se povuku iz nekih područja u istočnoj Ukrajini i ojačaju druga.

Ruske snage u istočnoj Ukrajini vjerojatno će se boriti da održe svoje obrambene linije ako se ukrajinske snage nastave probijati dalje na istok, prenosi Index.
 


Čečenski čelnik Ramzan Kadirov pozvao je sve federalne subjekte da pokrenu "samomobilizaciju" i ne čekaju da Kremlj proglasi izvanredno stanje. Kadirov je ustvrdio da svaki federalni subjekt mora dokazati svoju spremnost da pomogne Rusiji regrutiranjem najmanje 1000 vojnika, umjesto držanjem govora i provođenjem nepotrebnih javnih događaja.

Ruska propagandistica Margarita Simonjan ponovila je potrebu da se Rusi dobrovoljno pridruže ratnim naporima, a nekoliko lojalnih ruskih guvernera javno je podržalo Kadirovljev govor. Šef okupiranog Krima Sergej Aksjonov, kojeg je imenovala Rusija, najavio je formiranje dvaju dobrovoljačkih bataljuna na poluotoku kao podršku Kadirovim pozivima.

Poraz oko Harkivske oblasti potaknuo je Kremlj da objavi kampanju novačenja za cijelu Rusiju. Dužnosnici Kremlja i državni mediji ranije nisu upućivali pozive za novačenje širom zemlje, nego su umjesto toga zadužili lokalne dužnosnike i medije da generiraju snage.

Kremlj je gotovo sigurno iscrpio velik dio snaga koje su izvorno stacionirane u ruskim bazama u bivšim sovjetskim državama otkako je ruska invazija punog opsega na Ukrajinu započela u veljači, vjerojatno slabeći ruski utjecaj u tim državama.

Istraga Radija Slobodna Europa izvijestila je 14. rujna da je ruska vojska već rasporedila približno 1500 ruskog osoblja iz ruske 201. vojne baze u Dušanbeu u Tadžikistanu u Ukrajinu otkako je započela invazija punog opsega i planira ubuduće rasporediti još 600 ljudi iz objekata u Dušanbeu i Bokhataru, gradu na jugu Tadžikistana.

Povlačenja iz srednjoazijskih država vrijedna su pažnje u kontekstu graničnih sukoba Kirgistana i Tadžikistana. Tadžikistanski i kirgiški graničari razmijenili su vatru u tri odvojena incidenta 14. rujna, ubivši najmanje dvije osobe.