Američki magazin Time objavio je istraživanje kompanije za financijsko savjetovanje GoBankingRates na kojoj se nalazi lista od 50 zemalja svijeta u kojima je najjeftinije živjeti. BiH se nalazi na 11. mjestu.

Analizu je objavio američki magazin Time koristeći podatke o platama, troškovima iznajmljivanja stanova, cijenama prehrambenih artikala, prijevoza, komunalnih usluga i sl. Magazin ističe kako su cijene za iznajmljivanje u nekim zemljama jeftinije i za 70 posto u odnosu na New York City, prehrambeni artikli za 40 posto i usluge za 30 posto.

Najjeftinija zemlja za život je prema ovoj analizi Južnoafrička Republika. Poredeći s New Yorkom, u ovoj zemlji je najam stana jeftiniji za 87,5 posto, hrana je za 71 posto jeftinija, a komunalne usluge za 65,8 posto.

"Južnoafrička Republika je najjeftinija zemlja za život. Ona je ujedno i najveći svjetski proizvođač platine, zlata i kroma, što je omogućilo veću kupovnu moć stanovnika. Zemlja nudi i niže cijene za dobra i hranu, kao i najam. Naprimjer, troškovi u Cape Townu za cijeli mjesec iznose blizu 400 dolara", piše Time.

Bosna i Hercegovina nalazi se na 11. mjestu. Lokalna kupovna moć naših stanovnika je, ističu, pristojna, a imamo i veoma niske cijene najma, namirnica i robe široke potrošnje.

"BiH je europska zemlja koja granični s Hrvatskom i Srbijom, s populacijom od 3,9 milijuna. Glavne industrijske grane su minerali i metali među kojima su čelik, ugalj, željezne rude, olovo i cink. U glavnom gradu Sarajevu za mjesečne troškove najma stana i drugih stvari potrebno je između 600 i 700 dolara", piše Time.

Kada je riječ o zemljama bivše Jugoslavije, Kosovo se nalazi na 3. mjestu. Srbija na 18., Crna Gora na 26., Slovenija na 36. i Hrvatska na 47. mjestu.