Novi popis najsigurnijih zemalja na svijetu sastavio je Institut za ekonomiju i mir, a poredak uzima u obzir statistike poput broja ubojstava i zatvorenika, terorizma, vojne moći i međunarodnih sukoba

Bosna i Hercegovina nalazi se na na 61. mjestu, ali još uvijek spada u ''zelenu zonu'' sigurnih zemalja. Hrvatska je zauzela visoko 14. mjesto. Njemačka je, na primjer, na 15. mjestu. Sjeverna Makedonija zauzela je 38. mjesto, Albanija 40., a Crna Gora 45.  dok su Srbija na 65. i Kosovo na 70. mjestu tek u srednjoj, ''žutoj zoni'' sigurnosti i mira.

Island najsigurnije mjesto za posjet

Island, prema organizaciji koja sastavlja GPI, zaslužuje poseban spomen kao jedno od najboljih i najsigurnijih mjesta za posjet ove godine. Niske stope kriminala i nasilja, kao i niska stopa mortaliteta i smanjeni rizik od prirodnih katastrofa, omogućili su da se ova skandinavska zemlja smatra mjestom koje treba posjetiti, prenosi Večernji list.

Finska je označena kao najsretnija nacija šestu godinu zaredom u zasebnom godišnjem Izvješću o sreći u svijetu. To izvješće razmatra teme kao što su BDP po glavi stanovnika, socijalna potpora, zdrav životni vijek, sloboda, velikodušnost i korupcija.

Kina i Saudijska Arabija miroljubivije od SAD-a

Zanimljivo je da popis rangira zemlje poput Kine, Saudijske Arabije i nasiljem opustošene srednjoameričke države poput El Salvadora i Hondurasa kao miroljubivije od SAD-a, koji je tek na 133. mjestu. Deset zemalja koje su najgore i najmanje sigurne za posjetitelje su Afganistan, Jemen, Sirija, Rusija, Južni Sudan, Demokratska Republika Kongo, Irak, Somalija, Srednjoafrička Republika i Sudan.