Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, nakon održanog sastanka s predstavnicima Srba u institucijama BiH je kazao da je svima objašnjeno da se rad u institucijama nastavlja onako kako je ustvrdila Narodna skupština RS.

''Mi smo procijenili da je ovo najbolji način komunikacije da na jednom mjestu razgovaramo sa svima njima te da pojasnimo ono što nekima nije bilo jasno na osnovu samih zaključaka Skupštine, da ustvrdimo kako ćemo dalje raditi, što dalje i kako da se ponašaju u institucijama. Jasna je odluka da svi nastave rad u zajedničkim institucijama kao što i mi ostali nastavljamo raditi '', istaknu je Tegeltija.

Dodaje kako će, nakon razgovora s njihovim ljudima, koji su imali zanimljivih prijedloga, biti sve puno bolje, prenosi Avaz.

''Mislim da će koordinacija između ljudi koji predstavljaju Republiku Srpsku biti na mnogo boljoj poziciji. Ovakva vrsta sastanaka će se nastaviti. Formirat ćemo jedno koordinaciono tijelo koje će uspjeti da koordinira sve predstavnike iz RS i ministarstva i agencija jer su oni ukazali da je takva koordinacija jedna nedostajala. Kada je riječ o Vijeću ministara, ja ću se ponašati onako kako je zaključeno na sjednici Narodne skupštine'', istaknuo je Tegeltija.

Inače, Sastanak člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika s predstavnicima dužnosnika iz eniteta Republike Srpske u institucijama države Bosne i Hercegovine i entitetskih stranaka održan je danas u sjedištu RS-a u Istočnom Sarajevu. Sjednicom su predsjedavali Dodik i predsjedavajući Vijeća ministra Bosne i Hercegovine ministara Zoran Tegeltija.

Naime, sudionici ovog sastanka trebali su ustvrditi dalje korake na planu provođenja stavova Narodne skupštine RS, koja je u ponedjeljak, 17. veljače, usvojila informaciju u vezi s djelovanjem Ustavnog suda BiH i osam zaključaka kojima se obvezuju predstavnici RS-a u institucijama BiH da u Parlamentarnoj skupštini BiH predlože usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudaca i izboru domaćih sudaca u Ustavnom sudu BiH.