Udruga obitelji s troje ili više djece uputila je otvoreno pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i ministru rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipu Aladroviću. 

Povod za slanje ovoga pisma su objavljeni rezultati istraživanja provedenog od strane Europske konfederacije velikih obitelji (ELFAC) o mjerama kojima pojedine europske zemlje podupiru obitelji s djecom tijekom pandemije koronavirusa. 

Osim Hrvatske, istraživanjem je obuhvaćeno još osam europskih zemalja – Cipar, Francuska, Italija, Mađarska, Poljska, Portugal, Rumunjska i Španjolska. Od svih ispitanih zemalja jedino Hrvatska nije imala baš niti jednu konkretnu mjeru koja bi se izravno odnosila na potporu obiteljima usred koronakrize, kažu iz Udruge, prenosi Večernji list.

Pismo prenosimo u cijelosti: 

"Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, gospodine Plenkoviću, poštovani ministre rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, gospodine Aladroviću, Prije nekoliko je dana Europska konfederacija velikih obitelji (ELFAC) dodijelila vrijedno priznanje hrvatskoj obitelji Toljanić iz Vrbnika na Krku koja ima 12 djece, proglasivši ju Europskom velikom obitelji 2020. godine. 

Obitelj Toljanić jedna je od obitelji koje su okupljene u udruzi Obitelji 3plus, kao i jedna od 112.830 obitelji s troje ili više djece u Hrvatskoj. ELFAC je ovih dana objavio i istraživanje o mjerama kojima pojedine europske zemlje podupiru obitelji s djecom tijekom pandemije koronavirusa, što su već i objavili neki hrvatski mediji. 

Osim Hrvatske, istraživanjem je obuhvaćeno još osam europskih zemalja – Cipar, Francuska, Italija, Mađarska, Poljska, Portugal, Rumunjska i Španjolska. Od svih ispitanih zemalja jedino Hrvatska nije imala baš niti jednu konkretnu mjeru koja bi se izravno odnosila na potporu obiteljima usred koronakrize. 

Njemačka je primjerice u doba pandemije obiteljima za svako dijete isplatila jednokratnu pomoć od 300 eura po djetetu, a samohranim roditeljima isplaćivao se dvostruki iznos. 

Island je isplaćivao do 250 eura, a Slovenija do 200 eura po djetetu, itd. Dodatno, tu su bili i poticaji na plaće roditeljima koji su ostajali s djecom kod kuće, što je posebno važno ako se uzme u obzir da su neki (pa i hrvatski) roditelji čak bili prisiljeni dati i otkaz da bi se mogli brinuti o djeci.

Osim što su izostale posebne mjere pomoći i potpore obiteljima, naglašavamo i da je od 11. ožujka 2020., kada je ministar zdravstva proglasio epidemiju bolesti COVID-19, Vlada Republike Hrvatske usvojila više paketa mjera koje su se odnosile na područja iz različitih ministarstava – Ministarstva financija, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva kulture i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, ali ne i mjere povezane s bivšim Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U svibnju nas je, tada nadležno ministarstvo, na naš upit o mogućim mjerama izvijestilo kako u aktualnoj situaciji smatraju važnim dodatno potaknuti poslodavce na pokazivanje pozitivnih stavova prema obvezama u vezi skrbi njihovih zaposlenika za djecu te korištenje dostupnih mogućnosti vezanih uz fleksibilnosti, u smislu rada na skraćeno radno vrijeme i radnog vremena općenito. 

Takvim pristupom, smatramo, Hrvatska se udaljila od kruga europskih zemalja koje su zbog pandemije u fokus mjera, osim gospodarstva i zdravstva stavile i obitelji kao temelj društva, prepoznajući da su najvrjedniji resurs zemlje – ljudi. Ljudi, a posebno oni najmlađi koji predstavljaju našu budućnost, nisu i ne smiju biti trošak, već su nam najbolja investicija i zalog budućnosti. Gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, gospodine ministre, razumijemo da je trenutna situacija izazov za cijelu Vladu i za nadležno ministarstvo. 

Međutim, sve je veći broj djece u samoizolaciji, čitavi razredi pa i škole, radi kontakta s učenicima koji su zaraženi virusom SARSCoV-2. Studira se od kuće, supružnici su u samoizolaciji ili i oni rade od kuće, radna se mjesta zatvaraju i situacija u obiteljima postaje izuzetno teška, a pogotovo u višečlanim obiteljima.