Zbog velikog rasta cijena i energetske krize, Njemačka ograničava korištenje vode, traži prigušivanje rasvjete i zatvaranje bazena.

Ogroman rast cijena plina uslijedio je nakon što je prošloga mjeseca smanjila opskrbu plinom Njemačkoj, izvještava RTL.

Kako piše Financial Times, uvoznici plina i komunalna poduzeća bore se za opstanak dok računi potrošača vrtoglavo rastu.

"Situacija je više nego dramatična. Socijalni mir u Njemačkoj u velikoj je opasnosti", rekao je Axel Gedaschko, čelnik federacije njemačkih stambenih poduzeća GdW.

Rusija u ponedjeljak zatvara svoj glavni plinovod prema Njemačkoj, Sjeverni tok 1. Iako je rečeno da će zatvaranje trajati samo deset dana zbog održavanja, mnogi u Berlinu boje se kako se isti više nikad neće niti otvoriti.

Najveća njemačka tvrtka za nekretnine Vonovia u četvrtak je priopćila kako će svojim stanarima između 23 i 6 sati, kada krene sljedeća sezona grijanja, sniziti temperaturu plinskog centralnog grijanja na 17 stupnjeva Celzijevih. Kažu kako će se tom mjerom uštedjeti 8 posto na troškovima grijanja.

Stambena udruga u saskom gradu Dippoldiswaldeu, u blizini češke granice, ovoga tjedna otišla je i korak dalje, odlučila je smanjiti opskrbu toplom vodom pa se stanari sad njome mogu tuširati između 4 i 8, 11 i 13 sati te 17 i 21 sati.