Slovensko ministarstvo unutrašnjih poslova je izdalo naredbu kojom se utvrđuju granični prijelazi s Republikom Hrvatskom i Republikom Mađarskom na kojima je dozvoljen prelazak granice za vrijeme privremenog ponovnog uvođenja graničnih kontrola.

Slovenija je naložila privremeno ponovno uspostavljanje graničnih kontrola s Hrvatskom i Mađarskom od ponoći, 21. listopada 2023. Ta naredba postaje valjana dan nakon što se objavi u Službenom listu Republike Slovenije i vrijedi od 21. do 30. listopada 2023.

Slovenska policija tvrdi kako je ova privremena kontrola granica krajnja mjera “proporcionalna identificiranoj prijetnji”. Akcije će se provoditi u suradnji s policijskim snagama Italije, Hrvatske i Mađarske.

Granični prijelazi na kojima će prisustvo policije biti stalno i na kojima smiju prelaziti i građani država koje nisu članice Europske unije su, odnosno oni koji imaju putovnicu Bosne i Hercegovine su: Plovanija/Sečovlje, Kaštel/Dragonja, Požane/Sočerga, Pasjak/Starod, Rupa/Jelšane, Brod na Kupi/Petrina, Jurovski Brod/Metlika, Bregana/Obrežje, Lupinjak/Dobovec, Macelj/Gruškovje, Dubrava Križovljanska/Zavrč i Mursko Središće/Petišovci.

Granični prijelazi za željeznički promet na kojima mogu prelaziti svi putnici, bez obzira koje dokumente posjeduju su: Rakitovec, Ilirska Bistrica, Metlika, Dobova, Rogatec, Središče ob Dravi i Lendava.

Klix.ba