Američki predsjednik Barack Obama rekao je u četvrtak da za sada ne namjerava odrediti nove sankcije Rusiji zbog upletenosti u ukrajinski sukob i najavio proglašenje zakona koji mu daju mogućnosti da to učini. 'Taj zakon daje administraciji dodatne nadležnosti za određivanje sankcija u okolnostima koje bi ih zahtijevale', naveo je Obama u priopćenju.

Američki predsjednik izrazio je želju da nastavi usko surađivati sa saveznicima i europskim partnerima radi razmatranja stanja u Ukrajini. Više puta je ponovio da bi dodatne američke sankcije bez koordinacije s EU-om bile kontraproduktivne. Ponovo je pozvao Moskvu da prekine okupaciju i pokušaj pripojenja Krima i da prestane podržavati separatiste na istoku Ukrajine. Podsjetio je da je SAD spreman ukinuti sankcije ako Rusija poduzme potrebne mjere, tj. ako ispoštuje sporazum iz Minska i trajnu rezoluciju koja bi poštovala suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine.

Lavrov: Nove američke sankcije 'dugoročno' će potkopati odnose
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio je američkom državnom tajniku Johnu Kerryju u telefonskom razgovoru da ovaj zakon 'kojim se Rusiji prijeti novim sankcijama može zadugo potkopati mogućnost normalne suradnje' između dvije zemlje, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

HRT