Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama rekao je da ruska bombardiranja u Siriji kojima pomažu Basharu al- Assadu loše djeluju na umjerene pobunjenike i "samo jačaju" Islamsku državu, piše BBC.

Obama oštro odbija rusku tvrdnju da su svi naoružani protivnici "brutalnog" Assada teroristi. Moskva i dalje inzistira na zračnim napadima kojima je glavni cilj Islamska država, ali sa terena se mogu čuti optužbe kako Rusi gađaju i položaje pobunjenika koji nemaju veze sa Islamskom državom.

"Problem je Assad i njegova brutalnost koju je nanio sirijskom narodu, a to mora prestati", rekao je Obama.

"Mi nećemo surađivati sa Rusima u njihovoj kampanji da unište bilo koga tko je ustao protiv Assada", nastavio je Obama dodavši da su iz ruske perspektive svi teroristi, a to je, kako je rekao Obama, put u katastrofu.

Upozorio je Putina i Iran da se suočavaju s ozbiljnim opasnostima. Podsjetimo, Iran je najavio slanje kopnenih trupa u Siriju.

"Samo vojna solucija, pokušaj Rusije i Irana da podboče Assadov režim i da zavedu mir samo će ih zaglaviti u močvari. To neće funkcionirati, zaglavit će tamo ako ne zauzmu drugi stav", predviđa američki predsjednik mogući razvoj događaja.