Hrvatska reprezentacija plasirala se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva pobjedom protiv Japana na penale 3:1 nakon što je poslije 120 minuta bilo 1:1. Japan je poveo u 44. minuti golom Maede da bi se Hrvatska vratila preko Perišića koji je krasno glavom pogodio u 55. minuti. Junak pobjede bio je Dominik Livaković koji je Japancima obranio tri penala.

New York Times, koji je objavio sjajan tekst nakon pobjede Hrvatske protiv Engleske na SP-u u Rusiji 2018. godine, u vrlo kratkom tekstu je prokomentirao još jednu veliku pobjedu hrvatske reprezentacije. Tekst uglednog američkog lista pod naslovom "Na Svjetskom prvenstvu punom kaosa, ovo je bilo rutinski" prenosimo u cijelosti:

"Japanski krah, kad je konačno došao, izgledao je rutinski, onako administrativno, kao kvačica u još jednu kućicu. Mario Pašalić polako je hodao od centra do bijele točke. Uzeo je loptu, stavio je na točku i uzeo par koraka zaleta. Bez ikakve pompe, bez ogromnog slavlja zakucao ju je u kut Gondina gola. To je bilo to.

Hrvatska nije ni sjena momčadi iz Rusije

Za razliku od dosadašnjih utakmica Japana bez drame, bez kaosa, bez čudesnog preokreta. Malo koja momčad je ovako zapalila jedan turnir kao što je ove godine japanska reprezentacija. U deset kaotičnih i pomalo nelogičnih dana preokrenuli su protiv Njemačke, izgubili od Kostarike i onda okrenuli protiv Španjolske.

Japan će žaliti. Ova Hrvatska je sjena one momčadi koja je prije četiri godine igrala finale SP-a. Elegancija i magija Luke Modrića te borbenost Marcela Brozovića i Ivana Perišića su i dalje tu, ali oni koji igraju sporedne uloge su dosta slabiji. Bila je ovo povijesna šansa za Japan.

Hrvati isisali život iz Japanaca

I činilo se da ju je Moriyasuova momčad spremna uzeti. Zasluženo je povela golom Maede, a Hrvatska se vratila preko Perišića. Hrvati su polako, ali sigurno isisavali život iz Japana koji nije izgledao kao da zna kako dobiti ovu utakmicu, ali je bio sve sigurniji da je neće izgubiti u 120 minuta.

Produžeci su završili i Japancima su zadnja nada bili penali. Minamino je promašio prvi, Mitoma drugi penal i Japan je u tom trenutku znao da je kraj tu. Ovaj put nije bilo preokreta, nije bilo povratka ni kaosa koji bi okrenuo utakmicu. Hrvati su samo morali staviti kvačicu u još jednu kućicu."