Brojni stučnjaci preporučuju izlazak na otvoreno, prirodu, i ako imate imalo sklonosti prema njemu, planinarenje posebno. Uz zdravstvene prednosti koje sa sobom donosi planinarenje, postoji i još cijeli niz pozitivnih čimbenika.

Osim upoznavanja prirode i njenih zakona, oni koji planinare, upoznaju prirodu i planine, ali i ljude koji sreću na svim svojim rutama.

Upoznati neki novi kraj ili planinu, lijep je osjećaj, ali upoznati nove ljude koji imaju slične aktivnosti i sklonosti prema prirodi, planinama, druženju, nešto je što se treba doživjeti, s planinarima posebno.

Svojim radom i zalaganjem kroz osam godina postojanja, HPD „Rama“ je poslao odličnu sliku Rame i ramskih planina, i to je vidljivo po sve češćim dolascima planinara kako iz BIH, tako i iz drugih država.

Iako se „sezona“ planinarenja zbog dolaska zime, polako bliži kraju, dolasci planinara iz drugh sredina ne prestaju.

Nastavljajući sa starom ramskom tradicijom gostoprimstva, jučer su članovi HPD „Rama“ u planinarskoj kući na Maglicama ugostili kolege iz planinarskog društva „Kuk“ iz Novog Travnika. Niti kišno i prohladno vrijeme, nije bilo problem za dolazak u Ramu i uspon do planinarske kuće, gdje su domaćini kroz ugodno druženje, u kraćim crtama, goste upoznali s radom HPD „Rama“ kao i prostorom od Maglica do Kedžare, kao i započetm projektom „Staza Dive Grabovčeve“, ali i Ramom i ramskim planinama, općenito.

Sve što je lijepo, kratko traje, pa tako i druženje s novotravničkim planinarima. Kišna jesenski dan bližio se kraju, i gosti su morali krenuti nazad. Uz uručivanje darova, druženje je završeno zajedničkim fotografiranjem i dogovorom o uzvratnom posjetu.
Novi ljudi, nova poznanstva, u budućnosti, donijet će i čvršću suradnju.