Android ulazi u post-premium razdoblje, komentirao je rezultate na tržištu pametnih telefona u prvom kvartalu ove godine jedan od direktora analitičke kompanije Strategy Analytics Juha Winter.

Među prvih šest najprodavanijih Androida samo je jedan top-model, odnosno smartphone iz premium segmenta i riječ je o Galaxyju S20+, koji je zauzeo treće mjesto na ljestvici.

Prema njihovim podacima, najveći udio na tržištu (2,3 posto) među Androidima tijekom prva tri ovogodišnja mjeseca zauzeo je Samsungov Galaxy A51, telefon srednje kategorije, dok je S20+ na trećem mjestu zauzeo 1,7 posto tržišta. Između dva Samsunga smjestio se Xiaomi s modelom Redmi 8 koji je zauzeo 1,9 posto tržišta, a Xiaomi je zauzeo i peto mjesto s modelom Redmi Note 8 koji je zauzeo 1,6 posto tržišta.

Ostala dva mjesta na top 6 ljestvici pripadaju također Samsungu - A10s na četvrtom mjestu drži 1,6 posto, dok A20s na šestom mjestu drži 1,4 posto tržišta, javlja Zimo.

Trend rasta popularnosti jeftinijih telefona, tj. uređaja srednje kategorije primjetan je već neko vrijeme - s obzirom na to da je cijena najjačih modela Androida dosegla 1000 dolara, mnogima je to previše i ne žele dati toliko novaca za smartphone.

Za većinu prosječnih korisnika uređaji poput Samsungova A50 ili Xiaomijeva Redmija 8 i više su nego dovoljni za svakodnevno korištenje, surfanje i fotografiranje. Što se budućnosti tiče, jasno je kako će se ovaj trend nastaviti i dalje - zbog trenutačne situacije s koronavirusom i milijuna otkaza diljem svijeta, ljudima koji će ostati bez posla ili će im se smanjiti plaća, novi modeli pametnih telefona neće biti u prvom planu.

Jedina iznimka ovom pravilu potražnje za jeftinijim telefonima je Apple - njihov iPhone 11 najprodavaniji je pametni telefon u prvom kvartalu ove godine, a među top 10 nalaze se i skuplji iPhone 11 Pro Max koji je zauzeo šesto mjesto i iPhone 11 Pro, koji se smjestio na desetom mjestu najprodavanijih telefona u prva tri mjeseca ove godine.

No Apple se ne želi odreći ni tržišta telefona srednje kategorije pa je nedavno predstavio model SE cijene 399 dolara koji bi mogao dodatno povećati udio te kompanije na mobilnom tržištu.