Radioaktivno zračenje niskog intenziteta registrirano je u sjevernoj Europi prošlog tjedna, a neki stručnjaci vjeruju da dolazi iz zapadne Rusije.  

Rusija, pak, poriče da zračenje dolazi iz jedne od njenih nuklearnih elektrana.  

Dužnosnici za nuklearnu sigurnost iz Finske, Norveške i Švedske priopćili su prošlog tjedna da su detektirali koncentraciju radioaktivnih izotopa višu od normalne u atmosferi iznad Skandinavije i nekih arktičkih regija.

I dok je Švedska Služba za radijacijsku sigurnost u utorak izjavila kako nije moguće potvrditi izvor radijacije, nizozemski Nacionalni institut za javno zdravlje i okoliš analizirao je podatke koje je dobio od svojih skandinavskih susjeda i zaključio da radijacija dolazi upravo "iz smjera zapadne Rusije".

"Radionuklidi su umjetni, dakle napravljeni ljudskom rukom. Sastav nuklida može indicirati oštećenje elementa goriva u nuklearnoj elektrani, ali specifična lokacija izvora ne može se identificirati zbog ograničenog broja mjerenja", dodali su Nizozemci, prenosi Independent.  

Rusko državno tijelo za nuklearnu energiju Rosenergoatom izjavilo je, pak, da dvije nuklearne elektrane na sjeverozapadu zemlje, NPP Lenjingrad i NPP Kola, rade normalno i da nisu prijavljena nikakva curenja radijacije.

"Nije bilo nikakvih pritužbi o radu opreme. Ukupne emisije specifičnih izotopa u gore spomenutom razdoblju nisu premašile referentne brojke. Nikakvi incidenti vezani uz ispuštanje radionuklida izvan struktura za zadržavanje nisu prijavljeni", rekli su iz Rosenergoatom, koji je dio ruske državne tvrtke za nuklearnu agenciju Rosatom, za rusku novinsku agenciju Tass.

Dodali su kako se razine zračenja u obje nuklearne elektrane nisu mijenjale ovog mjeseca.