Gorivo na benzinskim crpkama u Bosni i Hercegovini u petak je opet poskupjelo, što je šesti skok od 1. veljače, potvrđeno je Nezavisnim novinama.

Podsjećamo, prvo su, nakon što je 1. veljače na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama BiH, u cijeloj BiH podignute cijene goriva za 18 pfeninga po litru, a drugi val poskupljenja bio je polovicom prošlog mjeseca samo u RS, kada su cijene skočile u prosjeku sedam pfeninga.

Treće i četvrto poskupljenje bilo je u drugom i trećem tjednu svibnja, kada su cijene skočile samo u FBiH, i to oba puta u prosjeku od pet do 10 pfeninga po litru, zavisno od distributera nafte i naftnih derivata.

Prošlog tjedna bilo je peto poskupljenje, koje je pogodilo samo građane RS, kada je cijena goriva skočila od dva do pet pfeninga po litru.

Zoran Berak, tajnik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Gospodarskoj komori RS, kaže za "Nezavisne" da su cijene goriva na nekim pumpama u Srpskoj skočile i za oko 10 pfeninga, ali da će se tijekom sljedećeg tjedna to dogoditi i na svim ostalim crpkama u RS.

"Jednostavno, to nitko ne može predvijeti. Cijena nafte na svjetskom tržištu konstantno raste, trenutno iznosi 80 dolara po barelu i moralo je doći ponovo do poskupljenja goriva u RS", kazao je Berak i dodao da za stanje u FBiH ne može da daje komentar.

Upitan da li će biti novih poskupljenja s obzirom na to da postoje neke najave da bi na svjetskom tržištu cijena barela nafte mogla dostići i 100 dolara, Berak je rekao da je moguće da dođe do ponovnog rasta, jer je situacija na svjetskom tržištu nafte poprilično nestabilna i zbog krize između SAD i Irana.

"To nitko ne može predvidjeti. Distributeri ovise od rafinerija, a rafinerije prate cijene na svjetskom tržištu. To je lanac koji je povezan, ako bude novog skoka cijena nafte na svjetskom tržištu, bit će novih cijena i kod nas", kazao je Berak.

U RS nakon novog vala poskupljenja litar dizela košta zavisno od distributera od 2,22 do 2,26 KM, a litar benzina 95 od 2,25 do 2,28.

Prema novom cjenovniku, za litar benzina 98 građani će sada morati odvajati oko 2,28 KM, a plin se prodaje po cijeni od 1,11 do 1,19 KM.

U Federaciji BiH cijena je još veća, pa tako za litar dizela i benzina treba izdvojiti 2,31 KM.

Prije poskupljenja 1. velače litar dizela je u prosjeku koštao 1,9 KM, za litar benzina 98 trebalo je izdvojiti dvije KM, dok je 1,9 KM koštao litar benzina 95. To znači da je cijena goriva za tri mjeseca skočila 40 feninga za litar, što najbolje osjete građani na svom kućnom proračunu.

Jedan banjalučki vozač rekao je za "Nezavisne" da će zbog novog vala poskupljenja debelo razmisliti hoće li i dalje voziti auto ili će preći na gradski prijevoz ili bicikl, a ne isključuje ni da će sve više pješačiti.

"Novčanik ne može više izdržati poskupljenja. Prije poskupljenja mjesečno sam trošio 100 KM za benzin. Sada mi za moje obaveze treba 150 KM", objašnjava i kroz šalu kaže da stalno sipa 20 ili 30 KM, ali da ne sipa isto goriva.

Bljesak.info