U prošlosti borci koji se sada obračunavaju s militantima ISIS-a morali su prekinuti školovanje zbog rata i siromaštva. Dok odmaraju od borbi s ISIS-om, u večernjim i noćnim satima pohađaju satove na kojima uče čitati, piše Independent.

Zbog nemogućnosti da čitaju i razumiju znakove i upute na cestama, borci riskiraju svoje živote. Sada to žele promijeniti. Nastava se održava na dobro zaštićenom i tajnom mjestu.

"Jako me smeta što ne znam čitati znakove na cestama. Kada se nalazimo na prvoj crti borbi ili ponovno osvojenom selu, znakovi i natpisi govore nam da ne diramo stvari koje mogu biti opasne, no mi to ne znamo pročitati", rekao je 33-godišnji borac Miro s fronta Makhmour.

Kamal Rashid, izvog iz ministarstva Pešmerge, kazao je kako je čak 10 njihovih vojnika palo u ruke Islamske države zato jer nisu znali pročitati znakove, zbog čega su krenuli krivim putem. Od početka rata otprilike 1 300 Pešmerga boraca poginulo je, dok je njih 7 000 ranjeno.

Kamal dodaje kako je obrazovanje itekako potrebno, jer cilj je organziiranje obrazovane vojne sile u Kurdistanu. Nastavu plaćaju 345 funti mjesečno, zbog čega kako bi preživjeli moraju raditi druge poslove. Mnogi od njih zbog financijskih problema nisu mogli početi niti osnovno obrazovanje.

Večernja škola pomaže im i u razumijevanju nove tehnologije, poput GPS sistema, a kako bi se učinkovito borili, moraju znati čitati brojeve i modele oružja.

Škole u Pešmergi nisu nov fenomen. Tijekom gerilskog rata protiv iračkih vladinih snaga, borci bi često učili u planinskim spiljama, ponekad prekidajući učenje kako bi se sakrili od napada. (index.hr)