Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OS BiH), kojim se olakšava prijem u službu, pojednostavljuju procesi upravljanja karijerom profesionalnih vojnih osoba i na taj način pomaže bolja kadrovska popunjenost.

Izmjene i dopune ovoga zakona fokusirane su na redefiniranje pojma obuke za prijem u službu, omogućavanje trajanja javnog oglasa za prijem vojnika u OS BiH tijekom cijele godine, kao i na pomjeranje starosne granice vojnika i podčasnika u postupku prijema u čin podčasnika ili časnika do navršenih 40 godina života u trenutku potpisivanja ugovora.

Predloženim izmjenama želi se osigurati veći interes mladih osoba za prijem u kategoriju vojnika iz civilstva, zbog mogućnosti dulje karijere i napredovanja, prenosi Bljesak.info.

Na ovaj bi se način osigurao kontinuitet operativne sposobnosti, te pravodobno i potpuno izvršenje misije Oružanih snaga sukladno Zakonu о obrani BiH, tim prije što OS BiH nedostaje 1.215 profesionalnih vojnih osoba (časnika 222, podčasnika 178 i vojnika 815).

Ministarstvo obrane dostavit će Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u OS BiH Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po skraćenoj proceduri usvajanja.