Federalni ministar pravde Mato Jozić nakon što su izaslanici Doma naroda Parlamenta FBiH prihvatili Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Federacije novinarima je pojasnio kako su izmjene i dopune usuglašavane s Krivičnim zakonom na razini države.

Kazao je kako je izmjenama i dopunama planirano uvođenje nekoliko stavki. Između ostalog, izmjene i dopune uredit će oblast trgovine ljudima.

Do sada, istakao je, na razini FBiH nije bila usuglašena praksa da se zatvorska kazna do godinu dana može zamijeniti novčanom kaznom.

- Bilo je određenih različitih postupanja, zajedno s Vrhovnim sudom smo ovaj član definirali kako bi bilo ujednačeno da svi sudovi na razini Federacije primjenjuju da dan zatvora bude, konkretno, 100 KM - rekao je Jozić.

Također, izmjenom je predviđeno da osuđenici s dugotrajnom kaznom zatvora poslije dvije trećine odležane kazne mogu preći u zatvor poluotvorenog tipa.

- Zatvorenici koji su osuđeni na, naprimjer 20 godina zatvora, iz Zenice će moći preći u zatvor poluotvorenog tipa u svrhu resocijalizacije i privikavanja životu na slobodi - dodao je Jozić.

Podsjetio je kako je sutra nastavak strukturnog dijaloga u Banjoj Luci i bit će, na njegov  prijedlog, formirana radna grupa koja će raditi na usuglašavanju. (prvi.tv)