Amerikanac Maciek Kaminski, investitor sa sjedištem u Minnesoti, korak je do kupovine engleskog premierligaša Evertona za 400 milijuna funti, prenose engleski mediji.

Navodi se kako su pregovori između sadašnjeg vlasnika Farhada Moshirija i malo poznatog američkog biznismena daleko odmaknuli, ali i dalje su komplicirani zbog nestabilnog financijskog tržišta u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Za bilo kakav dogovor i dalje bi bilo potrebno odobrenje vodstva lige. Uspješna prodaja značila bi da bi polovina od 20 klubova Premier lige imala američke dioničare.

Britanski poduzetnik iranskog podrijetla postao je većinski dioničar Evertona u veljači 2016. prije nego što je dvije godine kasnije povećao svoj udio u klubu.

Prema izvješćima lokalnih medija, Kaminski je u Sjedinjene Države emigrirao iz Poljske kasnih 1960-ih, a zatim je bio investicijski savjetnik u brokerskim kućama Paine Weber i Piper Jaffray prije nego što se počeo baviti ulaganjima u nekretnine.

Svoje je bogatstvo izgradio stjecanjem uredskih nekretnina u Minneapolisu, najvećem gradu američke savezne države Minnesote na Srednjem zapadu.

Predvođen menadžerom Frankom Lampardom, bivšim igračem Chelseaja, Everton je prošle sezone jedva izbjegao ispadanje iz Premier lige, a trenutačno se nalazi na 13. mjestu.